Fakta: Theresa May

Har varit inrikesminister i David Camerons regering i sex år, vilket ses som en av de tuffaste ministerposterna i Storbritannien.

Argumenterade för att stanna i EU, men är inte någon passionerad EU-vän.

Har sagt att hon kommer att respektera resultatet i brexit-omröstningen, men att hon inte kommer att aktivera artikel 50 (proceduren för att lämna EU) i år.

Arbetade som konsult inom finansvärlden innan hon blev politiker.

Har studerat geografi i Oxford.

59 år.

Källa: Reuters

Allt gick mycket fort.

Från att det stod klart att Theresa May var den enda kvarvarande kandidaten att efterträda David Cameron som premiärminister, till att det blev känt att hon tillträder posten redan på onsdag, senast.

– Det är en väldigt snabb process. Jag hade trott att de skulle vänta till partikonferensen där hon skulle väljas formellt, säger Lena Karlsson.

– Samtidigt är det ett ganska prekärt läge, det är mycket som är ovisst. Skulle man vänta ända till september-oktober skulle det vara en väldigt lång period där Storbritannien inte har en fungerande regering. Jag antar att det är därför man skyndar på det, säger hon.

Hård migrationslinje

Så här tidigt är det svårt att veta vad man kan förvänta sig för politik av Theresa May, enligt Karlsson.

– Det gäller att ta initiativet. Hon kan inte ligga på latsidan och måste profilera sig väldigt snabbt, och kanske också ge signaler gentemot EU.

När det gäller migrationen har Theresa May stått för en hård linje.

– Hon har sagt saker som tytt på att hon kanske vill använda den frågan som ett förhandlingsmedel mot EU, vilket hon har fått kritik för eftersom det kan skapa osäkerhet för vad som ska gälla för dem som bor i Storbritannien och de britter som bor i övriga Europa, säger Lena Karlsson.

"Bästa personen att ta över"

Tobias Billström (M) arbetade under sin tid som svensk migrationsminister med Theresa May i EU:s ministerråd.

– Hennes ledarstil på rådsmötena präglades av behärskning och ett ansvarstagande förhållningssätt. Mitt intryck är att hon förmodligen är den bästa personen att ta över just nu, säger han.

Theresa Mays erfarenhet av migrationspolitik kan få stor betydelse, enligt honom.

– Det är ingen tvekan om att det är en av punkterna som kommer att ligga högt på agendan. Hon kan frågorna utan och innan och har aldrig tvekat att säga vad hon tycker.