Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 15-19 april 2016. Sammanlagt har 1 515 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år.

Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014.

Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

En undersökning från YouGov visar att svenskarna har många åsikter om på vilka offentliga platser rökning borde förbjudas. I undersökningen, som är gjord på uppdrag av Metro, deltog över 1500 människor där frågan som besvarades var ”På vilka platser utomhus, om några, tycker du att det borde vara rökförbud?”. 

►LÄS MER: E-cigarett exploderade i James ansikte: "Glad att jag lever"

8 av 10 svenskar, eller 79 procent, tycker att cigaretter borde förbjudas på lekplatser. En annan offentlig plats där många inte tycker om cigarettrök på är vid busshållsplatser, där 64 procent av de svarande ville att rökförbud skulle införas. 

Under den här tiden på året när barer och caféer börjar förflytta sina bord utomhus väcks återigen debatten kring rökning på uteserveringar och YouGovs undersökning visar att 58 procent av deltagarna vill se ett förbud mot cigaretter på uteserveringar. Några andra populära platser där svenskarna vill slippa cigarettrök är sportarenor och uteplatser eller balkonger i flerfamiljshus.  

►LÄS MER: Klart: Då blir det förbjudet med mentolcigaretter i Sverige

8 procent av de svarande i undersökningen anser att det alltid borde vara tillåtet att röka utomhus. Nästan 1 av 10 svenskar var "mycket negativa" till den nya lagen om förbud mot mentolcigaretter med motiveringen att staten inte ska lägga sig i vad den enskilda individen gör.