– Det gäller att intala sig att det går åt rätt håll.

Karl Holmström om en vår som låter vänta på sig.

Våren

Vår är inom tempererat klimat en av de fyra årstiderna, som på norra halvklotet enligt årets kalenderindelning brukar omfatta månaderna mars, april och maj. På södra halvklotet brukar våren enligt kalender omfatta månaderna september, oktober och november. Då årstiderna inte ser likadana ut i olika delar av världen saknas internationell meteorologisk definition.

Våren är en årstid som förknippas med förnyelse och pånyttfödelse, vilket till exempel lett till namngivningen av Pragvåren 1968, då Tjeckoslovakien försökte införa en ökad liberalisering av det dåvarande politiska systemet, och den Arabiska våren som representerar störtandet av diktaturer och ökad liberalisering i flera arabiska stater.

Källa: NE.

Han är med familjen i Göteborg för att med tårtbuffé och biobesök fira dottern Fannys sexårsdag, ett vårtecken så gott som något.

– Att påsken snart är här är förstås ett annat bra tecken, säger han iförd de inte allt för vårliga plaggen mössa och dunjacka.

Excel-listor

Den som tittar på diverse meteorologsajter får just nu ord som arktisk, nordliga och blygsamma i ansiktet och inte blir det bättre av att det ska bli ostadigt nästa vecka och att det ska mulna på och att det väntas dra in ett omfattande nederbördsområde på långfredagen.

– Men excel-listorna har kommit på jobbet så man kan alltid sitta hemma vid köksbordet och planera semestern, säger Karl Holmström i ett försök till besvärjelse.

– Och ljuset gör mycket.

Jordugglor

Det är vintergäck i rabatterna men det är våren som gäckar, och även om det gör ont när knoppar brista så lär det finnas hopp i år igen.

Det finns tecken som tyder på det.

Varningar för gräsbränder till exempel, pollen som redan är i luften och tranorna vid Hornborgasjön.

Det har rapporterats om nyckelpigor i Dalsland, jordugglor och sädesgäss i Östergötland, huggorm i Änggårdsbergen i Göteborg och fin fågelsång öster om Falun.

Trollformel

I början av mars stack de första blommorna i Trädgårdsföreningen i Göteborg upp och nu väntar alla på explosionen av färger och dofter.

– Det har varit en lite besvärlig vinter här med lite snö och mycket tjäle, säger parkarbetare Johan Rydholm.

Han ligger på knä sida vid sida med några arbetskamrater och beskär rosenbuskar och eftersom det handlar om omkring ett par tusen med ett tiotal kvistar på varje, så är det ett drygt jobb.

– För några år sedan var det många buskar som frös ihjäl, och även i år finns det ett par döda kvistar på nästan varje buske.

Vad är då bästa trollformeln i väntan på den vår som av allt att döma kommer även i år?

– Man kan alltid gå in, säger Johan Rydholm, exempelvis i Palmhuset här i Trädgårdsföreningen och titta på irisutställningen där.

– Eller också kan man sätta sig utomhus i lä på något soligt ställe.