– Om man i en mordutredning inte får hålla förhör som kan vara psykiskt påfrestande för den misstänkte, då vet jag inte riktigt hur man ska hålla förhören.

Polisens kritiserade förhörsledare i hovrätten.

Fakta: Lisa Holm

7 juni: 17-åriga Lisa Holm försvinner efter sitt arbetspass på kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

8 juni: Hennes handske hittas i en lada intill kaféet. En stor sökinsats inleds.

9 juni: Flera av Lisa Holms ägodelar hittas längs en grusväg.

12 juni: Flickans kropp hittas gömd i en byssja på en gård några kilometer från kaféet. 35-årige Nerijus Bilevicius, som arbetar i området, hämtas till förhör. Det gör även hans hustru och hans bror, men de frias senare från misstankar.

23 oktober: Bilevicius åtalas för mord. Åklagaren hävdar att flickan blev hängd i ladan vid kaféet, och att motivet för brottet var sexuellt.

28 oktober: Rättegång inleds i Skaraborgs tingsrätt.

17 november: Nerijus Bilevicius döms mot sitt nekande till livstids fängelse för mord. Han ska också betala 150 000 kronor i skadestånd till Lisa Holms familj.

11 januari: Bilevicius har överklagat domen. Ny rättegång inleds i Göta hovrätt.

12 januari: Hovrättens rättegång fortsätter med syn vid brottsplatsen på Kinnekulle.

Det mest intressanta kom sist på eftermiddagen i första dagen av Göta hovrätts rättegång om mordet på 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle i juni. Advokat Inger Rönnbäck, som försvarar den i tingsrätten morddömde 35-åringen Nerijus Bilevicius, hade kallat en pensionerad poliskommissarie som expertvittne om förhörsteknik.

Pål Johansson har bland annat varit chef för förhörsenheten i utredningen om mordet på Olof Palme. Han har läst polisens förhör med Bilevicius, och pekade inför hovrätten på hur förhörsledaren gång på gång utsatte 35-åringen för indirekta hot.

Tal om vansinnesdåd

De handlade bland annat om att Bilevicius hustru kunde råka ut för något "vansinnesdåd", eftersom hennes identitet avslöjats i medier i hemlandet Litauen.

– Jag uppfattar det som ett hot som bryter mot reglerna i rättegångsbalken, säger Pål Johansson.

Han tolkar förhörsledarens ord som att denne ville pressa fram ett erkännande. Johansson anser också att förhörsledaren föregrep rättsprocessen genom att säga till Bilevicius att denne skulle komma att dömas för mord.

"Kunde missförstås"

Efter Johansson vittnade förhörsledaren själv i hovrätten, på begäran av åklagaren. Förhörsledaren medgav att han varit provocerande i ett förhör med Nerijus Bilevicius, och att han sagt saker som kunde missförstås.

– Men om man i en mordutredning inte får hålla förhör som kan vara psykiskt påfrestande för den misstänkte, då vet jag inte riktigt hur man ska hålla förhören. Vi kan inte ha en intervju, säger polisens förhörsledare i hovrätten.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm anser att diskussionen om polisens förhörsteknik är ovidkommande i mordfallet.

– Det hade varit skillnad om vi haft ett blankt erkännande, säger Wennerholm efter förhandlingen.

Tror att han döms igen

Göta hovrätt har ingen egen säkerhetssal, och håller därför rättegången i Skaraborgs tingsrätts lokaler i Skövde. Bland åhörarna första dagen fanns den pensionerade polisprofessorn Leif GW Persson. Han tror inte att hovrätten kommer att ändra tingsrättens livstidsdom mot Bilevicius.

– Då måste det hända något under den här rättegången som normalt aldrig händer, säger Persson till TT.