Fakta: Panamadokumenten

Läckan beskrivs som en av historiens största. 2,6 terrabyte med data har överlämnats av en anonym källa. Sammanlagt rör det sig om 11,5 miljoner dokument, enligt Süddeutsche Zeitung.

De senaste 12 månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten. Materialet kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som säljer anonyma offshore-bolag. I läckan finns information om runt 214 000 företag.

Källa: TT

Flera svenska storbanker omnämns i Panamahärvan. Men bland dem sticker svenska storbanken Nordea ut, som omnämns i cirka 11 000 dokument och enligt SVT har banken fortfarande har 100 aktiva brevlådeföretag. Enligt Panamadokumenten har Nordea via sitt Luxemburgkontor hjälpt rika kunder att skapa brevlådeföretag för att gömma undan pengar och slippa betala skatt. 

LÄS MER: Läckta dokument: Putin och Nordea i gigantisk skattehärva 

I maj förra året fick Nordea sanktioner på 30 miljoner kronor från Finansinspektionen för att inte ha följt reglerna om penningtvätt. I utgångspunkt kring medieuppgifterna kring Panamaläckan vill Finansinspektionen höra Nordea på nytt för att få deras version. 

– Vi ser allvarligt på detta, men vi kan inte yttra oss innan vi vet exakt hur de här transaktionerna har gått till, säger  Christer Furustedt, Finansinspektionens tillsynschef av storbanker på en presskonferens rapporterar Svenska Dagbladet. 

Finansinspektionen har kontaktat tillsynsmyndigheten i Luxemburg och har fått en snabb respons, men det är okänt vad det är för slags information. Finansinspektionen ser allvarligt på uppgifterna om skatteflykt via svenska storbanker och då i synnerhet Nordea.

I Panamadokumenten ska runt 400-500 svenska personer och bolag vara omnämnda. En siffra som Anders Bäck, chef för Skatteverkets avdelning för Skattekontroll, inte tycker låter som mycket, skriver DN.

LÄS MER: Nio saker du bör veta om Panama-läckan

För under de senaste åren har 10 000 svenskar begärt självrättelse för pengar som de haft placerade utomlands. Och i och med att det finns krav på att skatteparadis ska lämna ut information om vilka som placerar pengar där har det blivit allt svårare att gömma tillgångar utomlands. 

Men för att ta reda på vilka svenska bolag och personer som enligt Panamadokumenten kan ha gömt pengar i skatteparadis har Skatteverket bestämt att de vill ta del av dokumenten. 

– Panama-bolagen används ofta som en fasad för att dölja tillgångar som man ska betala kapitalskatt på, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket till DN. 

Men hur de ska få tag i uppgifterna är oklart, Panamadokumenten har delats av det internationella nätverket för grävande journalister ICIJ. Vid tidigare stora avslöjanden har de publicerat uppgifterna på sin hemsida, men det har ännu inte skett. 

– Det betyder att vi kanske får vända oss till tyska myndigheter och begära att få informationen genom dem, säger Anders Bäck till DN.