Fakta: Vädret i veckan

Mild luft från Atlanten kommer strömma in över landet i veckan. Söndag och måndag kommer det vara en hel del moln och även snö i nordligaste Norrland. Molntäcket lättar på tisdag men kan ligga kvar i Östersjölandskapen. Temperaturen stiger och på onsdag kulminerar värmen med temperaturer omkring 10 grader, på vissa håll kanske upp mot 15.

I slutet av veckan blir det kallare, i norr vinterväder även dagtid. I söder blir det mest uppehåll och upp mot fem plus på dagarna.

Källa: SMHI.

Veckan inleds molnigt men från tisdag blir det soligt och omkring tio grader på flera håll i landet, enligt SMHI. I norra Götaland upp mot sydöstra Norrland kan det bli upp mot 15 plusgrader.

Det varma vädret väntas kulminera på onsdagen men molnen kan hänga kvar i Östersjölandskapen och då blir det kallare.

– Molnigheten är ganska svårprognostiserad nu till veckan. Det kommer definitivt bjudas på en del sol runt om i landet, men tidvis har vi en del envisa moln som dröjer sig kvar dagtid, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Den meteorologiska våren har redan kommit till stora delar av södra Sverige och letar sig uppåt i landet. Definitionen är att dygnsmedeltemperaturen ska ligga över noll grader sju dygn i följd.

– Stockholm fick vår i början av mars, statistiskt brukar våren anlända i mitten av månaden eller till och med fram mot den 20 mars.

Högtrycket rör sig på fredagen ut över Atlanten och i slutet av veckan blir det kallare, i norr minusgrader även dagtid.