– Vart ska vi ta vägen? Det finns inga bilar, ingen säkerhet och vägarna är förstörda! Det finns dessutom ingen plats som är säker i Gaza, israelerna bombar oavbrutet med sina stridsflyg. Betyder det här att Israel nu har rätt att döda alla som inte kan ta sig härifrån? Vi är över 200 000 som bor här! Snälla hjälp, skriver Omar Mansour till TT på Facebook.

TT har varit i kontakt med nio boende i Beit Lahiya och Beit Hanoun. Ingen av dem kommer att lämna sina hem. Ingen de känner kommer att lämna området.

Klaustrofobiskt

– Det finns ingenstans att ta vägen. Det är livsfarligt att gå ut. Det är livsfarligt att stanna kvar, skriver Suzan Hamza i Beit Lahiya.

Hon har två barn och hennes man är möbelsnickare.

– Situationen är outhärdlig. Här i norr har bombningarna knappt upphört överhuvudtaget under hela offensiven. Jag försöker lugna mina två barn. Det är klaustrofobiskt. Det finns områden där Hamas har sina avfyrningsramper. Jag har ingen aning om var de är. Men det har varit många bombningar nära vårt hem.

Samtidigt får palestinier sms från Hamas som uppmanar alla att stanna kvar i sina hem.

"Tro inte på de meddelanden som ni får av fienden (Israel)", kom i ett sms till Hamza under lördagskvällen. Samma meddelande gick ut i radion.

"Betydande attack"

Beslutet att attackera norra Gaza togs efter att Hamas avfyrat långdistansraketer av typen J-80 mot Tel Aviv och Jerusalem. Israels försvarssystemet Iron Dome oskadliggjorde minst två av dem. Flera raketer slog också ned i obebyggt område. Lördagens raketattack mot Tel Aviv var Hamas största sedan Israels offensiv inleddes i tisdags.

– När evakueringen är över kommer det att bli en betydande attack i norra Gaza, sade en talesperson från israeliska militären (IDF) till tidningen Yedioth Ahronot under kvällen.

Efter attackerna mot Israel intensifierade IDF sina attacker mot Gaza och minst 40 palestinier dödades. Sedan i tisdags har minst 145 palestinier dödats. De flesta är civila och 25 av de döda är barn.

Mariam Abuamer är 21 år och bor på tionde våningen i ett höghus i nordvästra Gaza.

– Stridsflygplanen dånar över mig hela tiden. Jag ser alla attacker från mitt fönster. Det är rökpelare överallt. Jag sitter och väntar på att dö. Jag tror att det blir min tur nästa gång.