Fakta:

Minst fem barn som inte fyllt ett år misstänks ha blivit dödade av sina föräldrar under de senaste månaderna.

I juni avled en flicka i värmländska Sunne. Föräldrarna häktades för mord. Båda har släppts under hösten, men är fortfarande misstänkta. De har gett motstridiga uppgifter om hur flickan dog. Obduktionen kunde inte visa vilken version som är sann.

I början av juli dog en pojke i Trollhättan. Pappan åtalas nu för grovt vållande till annans död.

I juli hittades också två tvillingar döda i en bostad i Eksjö kommun. Föräldrarna är misstänkta för att ha vållat barnens död. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utreder om kommunens socialtjänst agerat på rätt sätt mot familjen.

I september avled ett spädbarn i Kristianstad. Föräldrarna är häktade som misstänkta för mord.

Åtalet mot den 26-årige mannen gäller grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren anser sig inte kunna bevisa att pappan haft för avsikt att döda barnet. Pojken hade huvudskador, som enligt Rättsmedicinalverket sannolikt orsakats av trubbigt våld från en annan person.

Mannen nekar till brotten.

– Han har kommit med en förklaring, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

Pojkens föräldrar bodde tillsammans, men pappan och sonen gjorde en bilfärd ensamma dagen då skadorna uppstod.

Sedan åkte föräldrarna gemensamt med sonen till länssjukhuset i Trollhättan. Mamman blev också misstänkt, men har friats helt av polisens utredning.

26-åringen åtalas även för grov misshandel mot pojken när denne bara var sex veckor gammal. Den gången fick barnet ett brott på lårbenet.

Rättegången i Vänersborgs tingsrätt inleds på fredag. Maxstraffet för grovt vållande till annans död är sex års fängelse.