Fakta: Carl Philip och Sofia

Familjen prins Carl Philip och prinsessan Sofia:

Januari 2010: Sofia Hellqvist från Älvdalen omskrivs för första gången i egenskap av flickvän till prins Carl Philip. För vissa är hon väl känd sedan tidigare, då i egenskap av deltagare i skandalomsusade dokusåpan Paradise Hotel år 2005. Paret träffades på en lunch med gemensamma vänner.

Juli 2011: Sofia skriver sig på samma adress som Carl Philip. Hennes lämplighet som prinspartner ifrågasätts för att hon vikt ut sig i herrtidningen Slitz.

27 juni 2014: Paret håller pressträff och berättar om sin förlovning. "Han överraskade mig", säger Sofia.

14 juli 2014: Det första officiella framträdandet sker i samband med kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande på Öland.

17 maj 2015: Lysningsgudstjänst hålls på Stockholms slott.

13 juni 2015: Sofia Hellqvist blir prinsessan Sofia, samt hertiginna av Värmland, när hon gifter sig med prins Carl Philip i Slottskyrkan i Stockholm.

15 oktober 2015: Paret meddelar via hovet att de väntar sitt första barn, beräknat till april 2016.

Fakta: Successionsordningen

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står i tur att bli Sveriges regent efter honom.

Så här ser listan ut:

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan

3. Prins Oscar, son till kronprinsessan

4. Prins Carl Philip

5: Sonen till prins Carl Philip.

6: Prinsessan Madeleine

7: Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine

8: Prins Nicolas, son till Madeleine

Klockan 18.28 på tisdagen födde prinsessan Sofia en son på Danderyds sjukhus. Några timmar senare mötte en nybliven och lycklig pappa medierna.

– För mig och min fru är det här självklart en stor dag med massa känslor. Det har varit en väldigt omtumlande dag, säger han.

– Att få vara med och se Sofia gå igenom det här är otroliga känslor.

TT: Var det prinsen som klippte navelsträngen?

– Självklart, svarar han.

Han medgav också villigt att han hade fällt glädjetårar vid nedkomsten.

Namnet nästan klart

Att det skulle bli en pojke blev en överraskning för prinsparet som valt att inte ta reda på könet. Även den samlade pressen fick vänta spänt i någon minut när prinsen drog ut på att berätta om en prins eller prinsessa var född.

De har bollat namn i förväg, men ännu inte helt spikat vilket det blir.

– Inte hundra, men nästintill, säger Carl Philip.

Han sade också att den nyfödde prinsen är en bra mix mellan föräldrarna, mörkhårig och är utrustad med bra lungor.

Chefsbarnmorskan Anna Ståhl och överläkaren Sophia Brismar Wendel ansvarade för förlossningen. Och det paret har blivit vana vid kungliga födslar. Det var de två som ansvarade när prinsessan Madeleine födde prins Nicolas.

– Det var en helt normal födsel och allt gick precis som vi hade önskat att det skulle gå. Det var helt komplikationsfritt, prinsessan Sofia gjorde ett fantastiskt arbete under förlossningen och barnet mådde bra när det kom – så vi behövde inte göra så mycket, säger Ståhl till TT.

"Disciplinerad förlossning"

Statsminister Stefan Löfven (S) gratulerade i ett skriftligt uttalande:

"Jag önskar dem all lycka", skriver han.

Tillskottet till prinsparets familj kom i god tid före några intensiva kungliga dagar som väntar i nästa vecka.

– Det här var ju verkligen en disciplinerad förlossning, rent tekniskt. Det passar bra med kungens födelsedag och allt annat. Det är ju verkligen kul, säger hovexperten Sten Hedman.

Mer dämpad

Uppståndelsen kring den senaste kungliga nedkomsten lär dock bli mer dämpad – framför allt jämfört med när kronprinsessan Victoria födde prins Oscar.

– Av flera orsaker som inte alls är personliga så har den här födseln inte riktigt samma dignitet. Det här barnet hamnar ganska långt ner på listan för tilltänkta kungligheter, säger Hedman.

– Det låter cyniskt att säga, men i kungliga kretsar finns det betydelsefulla och mindre betydelsefulla barn.

Även Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga magasinet, pekar på att det senaste tillskottet till kungahuset inte får så stor konstitutionell betydelse. Däremot tror han på ett lyft för rojalismen.

– Jag brukar alltid svara likadant på den frågan. Det finns ingenting som är så bra för stödet för monarkin som kungliga bröllop och kungliga bebisar, säger han.