Fakta: Mordet på Emil Rittbo i Hörby

På eftermiddagen den 9 december 1993 rånade två maskerade män två banker i Hörby. Männen var tungt beväpnade med bland annat automatvapen, pistol och handgranat. Samtidigt åkte sexårige Emil bil tillsammans med sin pappa Kenneth Rittbo. Rånarbilen snuddade Kenneths bil och han följde efter. En av rånarna sköt tre skott med automatvapnet och Emil dödades. Därefter flydde rånarna. Flyktbilen, som hade stulits i Malmö, hittades utanför Hörby och utanför Hässleholm låg delar av vapnen uppeldade i skogen.

På automatvapnet kunde polisen säkra delar av ett avtryck från en handflata. Mordet väckte även avsky inom kriminella grupperingar, och under åren har polisen fått tips från kriminella.

Källa: Polisen och tidningen Misstänkt

Bakgrund: Några tidigare fall

Några tidigare uppmärksammade mordfall som tagits upp till nya rättsliga prövningar efter lång tid:

Kista: En 43-årig man knivhuggs till döds i sin lägenhet i Kista i mars 1988. Drygt 25 år senare häktas ett par i 60-årsåldern misstänkta för mord. Mannen erkänner i tingsrätten att han dödat 43-åringen, men eftersom rätten anser att det var dråp, med en tidigare preskriptionstid på 15 år, kan han inte dömas. Numera finns inga preskriptionstider för varken mord eller dråp.

Helén-mordet: Tioåriga Helén Nilsson från Hörby och 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö mördas 1989. I april 2005 dömer tingsrätten Ulf Olsson till livstids fängelse för morden, människorov och grov våldtäkt. En stark DNA-bevisning är avgörande. I juli samma år ändrar hovrätten domen till rättspsykiatrisk vård. Ulf Olsson är dömd mot sitt nekande.

Pernilla och Engla: Den 4 juni 2000 är Pernilla Hellgren på väg hem från en folkfest i Falun när hon blir överfallen och strypt till döds. Den 7 april, åtta år senare, grips Anders Eklund, misstänkt för att ha fört bort 10-åriga Engla Juncosa Höglund. Han nekar först, men när polisen konfronterar honom med dna-bevis i mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren 2000, erkänner han båda morden. Falu tingsrätt dömer Eklund till livstids fängelse.

Dubbelmord i Högdalen: 2007 knuffas en man framför tåget vid tunnelbanestationen i Högdalen. Kort därefter knivmördas en man 400 meter längre bort. I maj 2012 döms en 34-årig man till rättspsykiatrisk vård i tingsrätten efter att ha erkänt båda brotten.

Emil Rittbo sköts ihjäl efter ett bankrån 1993 inför ögonen på sin pappa. Pojken satt i pappans bil när två män flydde efter att ha rånat två banker i Hörby. En av rånarna stannade sin bil, klev ut och höjde ett automatvapen.

– Han såg enorm ut och jag kommer ihåg att jag sa att jag skulle backa. Men jag fick inte i backen och sedan small det bara, berättade pappa Kenneth Rittbo för tidningen Misstänkt.

Rånaren avlossade tre skott, varav ett träffade Emil som avled omedelbart.

– Jag tittade på Emil och det är en syn som jag aldrig glömmer, sade Kenneth Rittbo vidare till tidningen.

"Vi är rätt så luttrade"

22 år har gått sedan mordet, men nu kan det vara på väg att lösas.

– Det var nya uppgifter som kom in, som vi bedömde som relevanta. Vi har hållit en mängd nya förhör, säger Börje Sjöholm, kriminalkommissarie vid region syds grupp för gamla brottsfall, till TT om gripandet.

Gruppen har arbetat med fallet i cirka ett år och enligt Sjöholm är 57-åringen känd av polisen sedan tidigare.

– Men eftersom brottsregister gallras har han inget brottsregister för tillfället. Men han var aktiv då runt 1993. Vår uppfattning är att han förekom i rånarkretsar, säger Sjöholm.

Pappan informerades av polisen innan gripandet av 57-åringen.

– Vi har varit med i 22 år nu. Det har varit spår förr, det har skrivits upp i media och sen åkt ner igen så vi är rätt så luttrade, säger Kenneth Rittbo till TT efter beskedet om gripandet.

Mord och mordförsök

Mannen har anhållits skäligen misstänkt för mord på pojken och för försök till mord på pojkens pappa, uppger åklagaren för TT. En framställan om förordnande av offentlig försvarare har lämnats in till Lunds tingsrätt.

TT: Ska han föras ner till Skåne?

– Det har vi inte pratat om ännu. För närvarande finns han uppe i Stockholm och det andra förhöret ska hållas med honom där, säger kammaråklagaren Pernilla Trimmel vid Södra Skånes åklagarkammare.

TT: Hur länge var han anhållen i sin frånvaro?

– Det vill jag inte närmare gå in på, säger Trimmel.