Så väl uppger personer skydda sig

Skyddar du dig när du har tillfälligt sex?

Personer 18-34 år utan fast partner

23 procent: ja, alltid

24 procent: nej, inte alltid men oftast

7 procent: nej, aldrig

30 procent: har aldrig tillfälligt sex

16 procent: vill inte svara

Innan du har sex med en tillfällig partner, brukar du då bli tillfrågad om du skyddar dig (när ni inte använder kondom)?

Kvinna 18-34 år som har tillfälligt sex

19 procent: ja, alltid

34 procent: nej, inte alltid men oftast

23 procent: nej, aldrig

17 procent: använder alltid kondom

7 procent: vill ej svara

Innan du har sex med en tillfällig partner, brukar du då fråga om personen i fråga skyddar sig (när ni inte använder kondom)?

Man 18-34 år som har tillfälligt sex

28 procent: ja, alltid

30 procent: nej, inte alltid men oftast

12 procent: nej, aldrig

17 procent: använder ej kondom

12 procent: vill ej svara

Innan du har sex med en tillfällig partner, brukar du då bli tillfrågad om du testat dig för könssjukdomar (när ni inte använder kondom)?

Personer 18-34 år

5 procent: ja, alltid

22 procent: nej, inte alltid men oftast

47 procent: nej, aldrig

20 procent: använder alltid kondom

6 procent: vill ej svara

Källa: Yougov
Så gjordes undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 13-18 maj 2015. Sammanlagt  har 1492 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Nästan var fjärde tjej får aldrig frågan om hon går på preventivmedel vid tillfälligt sex utan kondom. Det visar en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro.

Suzanne Larsdotter, sakkunnig sexolog och sexualupplysare vid RFSU säger att kondom inte är en självklarhet och att många av olika skäl inte tycker att det är så enkelt. Ofta har både män och kvinnor en tendens att på olika sätt rationalisera bort kondomen i stunden.

– Sen är inga preventivmedel hundra procent säkra mot en oönskad graviditet. Det finns naturligtvis alltid en risk, och använder man p-piller och har glömt något piller, haft magsjuka eller någonting, så krävs det också en medvetenhet om att man inte är skyddad under den här perioden och kanske måste använda något annat.

Larsdotter tycker att väldigt mycket av ansvaret för kondom och preventivmedel fortfarande ligger på tjejerna.

Suzann Larsdotter

Suzann Larsdotter

Pressbild

Foto:

– Killar måste också lära sig att ta ett ansvar för sin egen hälsa och för sin fertilitet. Om man är kille och träffar någon, åtminstone en tillfällig partner, som säger ”det är lugnt, jag äter p-piller” så tänker jag att man inte till hundra procent kan förlita sig på det utan fortfarande borde ta ett ansvar och säga att ”jag inte vill riskera en oönskad graviditet eller könssjukdom, jag vill använda kondom ändå”.

► LÄS MER: Här träffar Torben sin pappa för första gången – efter 40 år

När Pär, 25, fick reda på att han var pappa bodde han hemma i Örnsköldsvik och hade precis tagit motorcykelkort.

Det hela hände efter en kväll på krogen, ”som det händer i filmerna ungefär”, säger han och skrattar lätt. Runt småtimmarna stötte han ihop med en bekant som han aldrig tidigare pratat med och det slutade med att de gick hem tillsammans.

Hon sa att hon åt p-piller och tanken på kondom fanns inte riktigt där och då. I stunden. Men inga preventivmedel ger som bekant ett hundraprocentigt skydd och kvinnan han hade sex med för en kväll blev gravid.

När barnet var sju veckor kontaktade mamman honom på Facebook och berättade: Han var kanske pappa och ett faderskapstest väntade.

– Man tänkte först att det här kan inte vara möjligt. Efter en gång. Det kändes så långsökt, när man var full och grejer. Man blev ju chockad, det blev man ju, säger Pär till Metro.

Även om det till en början var oklart om han var fadern visade det sig ganska snabbt hur det låg till.

– Jag åkte och hälsade på helt enkelt. Jag tänkte att det kunde inte skada att svänga förbi och ta en kopp kaffe, men pojken och jag var så pass lika så det blev inte mycket dricka kaffe. Man satt mest och var chockad. Faderskapstestet var mest en formalitet. Det såg man direkt hur det var ställt, säger han och skrattar lätt.

 LÄS MER: Regeringen: Så ska fler pappor stanna hemma med barnen

Efter det tog livet en ordentlig vändning.

– Jag hade precis tagit motorcykelkort i slutet av maj och satt väl på två hjul fram till dess och var väl odödligt om man säger så. Det var en helomställning, från att kränga motorcyklar, skaffa sig kombi och allt som man vanligvis brukar ha nio månader på sig att förbereda sig.

Hans familj och vänner var minst lika överraskade. I början fick han frågan varför han inte berättat att han skulle bli pappa.

– Men det är svårt att inte berätta någonting man inte vet, säger han.

Pär, som ensam tagit hand om sonen sedan juli förra året, säger att det aldrig har känts svårt. Men när det kommer till själva omständigheterna kring hur han blev pappa har han lite svårt med orden.

– Det låter så fel att säga att man önskar att man hade haft en plastpåse i fickan. Pojken är ju det bästa man har. Man önskar väl att det hade kommit på rätt sätt.

I maj fyllde sonen ett år.

– Jag satt på jobbet för någon dag sedan och sa att "ja, det här trodde man ju inte för ett år sen", att man skulle sitta här på arbetet och ha lämnat pojken hos dagmamma. Det tog ju en oväntad vändning, säger han och skrattar lätt.