Fakta: Stängda turistmål

Det världsberömda Musée d'Orsay i Paris kommer att hålla stängt till och med tisdag med anledning av översvämningarna. Museet, som innehar en stor och värdefull samling av konst, stängdes i torsdags kväll sedan det larmades om att vattennivåerna i Seine väntades stiga.

Museet ligger invid Seine och är ett populärt turistmål. Förra året noterade museet omkring 3,4 miljoner besökare.

Louvren, som lockar flest besökare i Paris – omkring nio miljoner årligen – stängdes på fredagen för att personalen skulle kunna flytta konstverk som lagras i underjordiska valv till övre våningar.

– Jag har aldrig sett något liknande i Paris. Det här är nog bara början, det sägs att det ska bli värre och värre de närmaste dagarna, säger den 48-åriga kocken Assam El Mrabet till TT.

Parisborna uppmanas att hålla sig borta från Seinefloden som översvämmats på flera ställen. Vattennivån hade på fredagseftermiddagen stigit sex meter över normal nivå, men myndigheter räknar med att den kan stiga till maximalt 6,5 meter, för att sedan sjunka efter helgen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det är det högsta vattenståndet på över 30 år, men fortfarande en bra bit från de katastrofala översvämningarna 1910.

Stängda museer

Konstmuseerna Louvren och Musée d'Orsay håller stängt och har flyttat värdefulla samlingar högre upp i byggnaderna.

Svenska ambassaden i Paris uppmanar svenskar att följa läget på deras och berörda myndigheters webbplatser samt hålla ett öga på väderleksrapporter och varningar. Men pressrådet Sara Keusen tycker inte att en planerad resa till Paris behöver ställas in.

– Nej, man behöver inte stanna hemma. Än så länge är Paris nästan fullt fungerande. Några museer är stängda och man kan inte gå vid kajen vid Seine, men förhoppningsvis stannar det vid det.

Omkring 100 000 svenskar väntas till Frankrike i samband med fotbolls-EM som drar i gång om en vecka.

– Då hoppas vi att det här ska vara överstökat.

Paris stad har inrättat en särskild krisorganisation som löpande utvärderar vilka insatser som kan komma att behövas.

– Det känns som om myndigheterna har läget under kontroll. Det råder ingen panikstämning, men däremot tror jag att man är förvånad över hur högt vattnet har stigit, säger Keusen.

Katastroftillstånd

President François Hollande har sagt att regeringen ska utlysa katastroftillstånd för de värst drabbade områdena när den sammanträder nästa vecka, för att ge kommuner och städer tillgång till pengar för hjälpinsatser.

När vattnet väl sjunker undan väntar ett omfattande arbete med att åtgärda de skador som översvämningarna har orsakat.

– Det kan vara vägar som förstörts, problem med kommunikationer och telenät. Dessutom har det nog blivit mycket vattenskador i källare och på hus, vilket kommer att kosta otroligt mycket att åtgärda. Det kan nog också vara mycket odlingsmark som har förstörts, säger Simon Eriksson, vakthavande hydrolog på SMHI.

Minst 14 personer har omkommit i översvämningarna i Europa, enligt AFP. Tio personer har dött i Tyskland, två i Rumänien och en i Belgien. En man till häst omkom när han sveptes bort av vattenmassor sydost om Paris.

Lågtrycket ser ut att ligga kvar över helgen och det väntas mer regn över stora delar av Europa.