– Jag har haft tur som både har haft en Christina och en Nordling i mitt liv.

91-åriga motståndskämpen Madeleine Riffaud berättar om hur två kända svenskar, Christina Lilliestierna och Raoul Nordling, räddade hennes liv under 1900-talets krig i Europa och Afrika.

Fakta: Madeleine Riffaud

Madeleine Riffaud är född den 23 augusti 1924.

Under kodnamnet Rainer anslöt hon sig under andra världskriget till motståndsrörelsen i Paris. I juli 1944 sköt hon ihjäl en tysk soldat på Solférino-bron i den franska huvudstaden, och blev för detta tillfångatagen, torterad och dömd till döden.

Under en tågtransport med koncentrationslägret i Ravensbrück i Tyskland som destination lyckades hon fly, men tillfångatogs igen. I mitten av augusti 1944 blev hon fri, tack vare ett utbyte av krigsfångar.

Direkt efter frigivningen återupptog Madeleine Riffaud sin kamp och medverkade bland annat till att 80 tyska soldater tillfångatags under befrielsen av Paris.

Efter andra världskriget blev hon krigskorrespondent i Algeriet och Vietnam.

Madeleine Riffaud har bland annat dekorerats med den prestigefyllda Orden av Hederslegionen.

Fakta: Raoul Nordling och Christina Lilliestierna

Raoul Nordling (1882–1962) var svensk generalkonsul i Paris. Under andra världskriget utnyttjade han sitt breda kontaktnät för att medla mellan den franska och den tyska sidan. På så vis lyckades han bland annat rädda omkring 3 000 fångar från deportering och avrättning, och kan också ha räddat stora delar av själva staden undan den förstörelse nazisterna planerat om de besegrades. Om detta skrev han själv boken "Mannen som räddade Paris", vilken 2014 ledde till filmen med samma namn av Volker Schlöndorff.

Christina Lilliestierna (1923–2000) var Pariskorrespondent för Aftonbladet och krigsreporter för bland andra Dagens Nyheter och Vecko-Journalen, med dramatiska uppdrag i Afrika under 50- och 60-talen. Senare blev hon författare baserad i bland annat Francos Spanien. Hon porträtterades 2014 i Chris Forsnes biografi "Jag är skapad för stormen och striden och regnet – Christina Lilliestierna, krigsreporter och författare".

Den där fredagskvällen i höstas, den 13 november, satt madame Riffaud vid sitt fönster i Paris när hon hörde hur det började smälla bara några kvarter bort. På en gång visste den 91-åriga motståndsrörelsekämpen vad det handlade om.

– Jag må vara halvdöv, men mina öron är tränade och jag kunde höra att det rörde sig om såväl kalashnikov-skott som bombdetonationer. När polissirenerna började ljuda förstod jag precis, säger hon till TT, och lutar sig framåt i soffan, medan röken från hennes Cohiba-cigarill ringlar sig upp mot taket.

Dödade tysk soldat

Madeleine Riffaud var knappt vuxen när hon mitt under brinnande världskrig gick med i den franska motståndsrörelsen. Och bara några månader senare såg hon ut att ljuta en säker död, när hon greps av nazisterna efter att ha skjutit ihjäl en tysk soldat på en bro i centrala Paris.

I dag är hon en av få motståndsrörelsekämpar fortfarande i livet, vilket hon delvis har minst två svenskar att tacka för: Pariskonsuln Raoul Nordling, som medverkade till hennes fångutbyte under andra världskriget, och krigskorrespondenten Christina Lilliestierna, som räddade henne undan attentatsmän när de några år senare täckte inbördeskriget i Algeriet tillsammans.

– Sverige har hjälpt många gånger. Jag har haft tur som både har haft en Christina (Lilliestierna) och en (Raoul) Nordling i mitt liv, säger hon, och skämtar om sina krigsskador, som inneburit ett oräkneligt antal benbrott och nästan total blindhet på de pigga bruna ögonen.

Unga ringde

Det har nu gått ett halvår sedan motståndsrörelseandan hos Madeleine Riffaud väcktes till liv igen. Hon berättar om ljudet av skotten i Paris och hur unga grannar som befann sig vid konserthallen Bataclan, där den värsta av fjolårets massakrer ägde rum, sökte sig till henne för råd och stöd. Vissa hörde av sig direkt från attentatsplatsen där 89 unga fick sätta livet till.

– Telefonen började ringa, och ringa och ringa – det var mina små kompisar härifrån kvarteret. En av dem frågade mig rakt ut: Madame, vad ska vi göra? Hur gör vi motstånd?

Madeleine Riffaud, som i nära 50 år vägrade prata om sina plågsamma minnen av andra världskriget, säger att hon nu ser det som sin viktigaste uppgift att lära unga om just att göra motstånd. För, säger hon, det kan råda bot mot det onda som finns i världen.

Tidningsnotiser

– Man får aldrig någonsin bli okänslig, man får inte vänja sig vid hemskheter och orättvisor, säger hon, och nämner att hon just sett att minst 280 civila mist livet i krigets Aleppo i Syrien och över 80 flyktingar drunknat i Medelhavet.

– Det blev bara notiser i tidningarna och nu pratar man inte om det mer. Hur normalt är det?

– Det man måste göra är att hålla sitt hjärta öppet, älska sin nästa, men framförallt hålla sig lugn och organisera sig. Samla ihop ett gäng liktänkande och bestämma vad som måste – och inte måste – göras, säger hon.

– Det var aldrig hat som drev mig till att skjuta den där tysken framför hela Paris den där sommardagen, jag har nog aldrig känt hat för någon. Det var sorg. Och det var orättvisa.

På frågan om hon skulle ha gått med i motståndsrörelsen om hon fick göra om sitt val så skrattar hon och svarar:

– Tusen gånger om.