– Jag tror inte att någon vettig människa skulle säga emot att invasionen av Irak resulterade i den omfattande instabilitet som vi ser i dag, sade den självutnämnde demokratiske socialisten och Vermontsenatorn Bernie Sanders till den tidigare utrikesministern Clinton.

Hillary Clinton, som tidigare flera gånger sagt att hennes röst (hon var då senator) för den USA-ledda invasionen av Irak var misstag, replikerade att man måste se hennes stöd i den tidens kontext och terrorn som föregick invasionen.

Tyst minut

Debatten – som hölls i den viktiga primärvalsdelstaten Iowa och som var den andra i ordningen för Demokraterna – inleddes med en tyst minut för att hedra offren för terrordåden i Paris.

Clinton började sitt anförande med att med att känslosamt vädja om global enighet mot extremistisk jihadism.

– Vi måste hitta en lösning som enar världen till att utrota den form av radikal jihadistideologi som motiverar organisationer som IS (Islamiska staten), sade hon dagen efter att extremistgruppen sagt sig stå bakom de dödliga terrordåden i Paris.

Men Clinton valde sina ord med omsorg, angelägen om att inte trampa snett och stöta sig med USA:s många muslimska medborgare.

– Vi inte är emot muslimer, utan mot våldsamma extremister.

Meningen var att de tre aspiranterna – Clinton, Sanders och den tidigare Marylandguvernören Martin O'Malley – skulle fokusera helt på ekonomin men på grund av terrordåden i Paris beslöt arrangören, tv-bolaget CBS, att delvis skifta tema till frågor som rör terror.

Clinton leder

Med 79 dagar kvar till det första nomineringsmötet i just Iowa, leder Hillary Clinton det demokratiska racet. I våras och i somras tappade hon stort när väljarna ifrågasatte den tidigare utrikesministerns omdöme på grund hennes slarviga hantering av sin epost.

Men hon tycks ha återhämtat sig och enligt en aktuell opinionsmätning från RealClearPolitics har hon nu 54 procents stöd av den demokratiska väljarkåren. Sanders ligger på 33 procent och O'Malleys opinionsstöd är försumbart i sammanhanget – han ligger på mindre än 3 procent.