Fakta: IS-registret

Medlemsregistret, som bedöms vara från slutet av 2013, innehåller bland annat namn, födelseplats, hemstad och telefonnummer till omkring 22 000 personer som anslutit sig till den sunniextrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

Det var den brittiska tv-kanalen Sky News som var först ut med nyheten om registret. Enligt Sky News har de fått en USB-sticka med datafilerna av en tidigare medlem i terrorrörelsens säkerhetspolis.

Personerna på listan, som innehåller många dubbletter, är medborgare i sammanlagt 51 länder, bland annat i Storbritannien, USA, Kanada, samt länder i norra Europa, Mellanöstern och Nordafrika.

Källor: AFP, Sky News.

Samy Amimour, Omar Ismail Mostefai och Foued Mohamed-Aggad åstadkom ett blodbad när de beväpnade med automatvapen, pistoler och självmordsvästar mördade 90 människor under en konsert med rockbandet Eagles of Death Metal på Bataclan den 13 november.

Nu rapporterar flera tyska medier, med tillgång till det läckta registret över Islamiska statens (IS) rekryter, att de tre massmördarna återfinns bland de omkring 22 000 namnen.

Den federala polisen i Tyskland uppgav i torsdags att de har tillgång till databasen och att uppgifterna med stor sannolikhet stämmer.

Listor cirkulerar

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, varnar dock för att det är oklart hur tillförlitliga de är.

– Enligt uppgifter från andra forskare jag har pratat med så cirkulerar det en rad olika sådana här listor i området, där desertörer och avhoppare försöker köpa sig fördelar, säger han till TT.

Hans Brun ser ytterligare två tänkbara scenarier framför sig. I båda fallen finns stor risk för att falsk information smugits in i materialet.

"Kan vara hopkok"

– Dels kan det vara IS som har gjort det här för att sätta press på sina medlemmar, efter som IS är under press. De vill bränna alla broar och tvingar medlemmarna att ta ställning eftersom många börjar bli rädda nu.

En annan möjlighet är att exempelvis en säkerhetstjänst sprider informationen för att slå sönder IS inifrån.

– Även där kan man blanda sann och fiktiv information, men det vet vi inte än.

Många av de 22 000 akterna i registret har visat sig vara dubbletter, något som tyder på att databasen kan innehålla förfalskade uppgifter eller är ett hopkok av information, enligt Hans Brun.