Fakta: Gången i parlamentet

Spaniens parlament (Las Cortes) har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset).

I kongressen finns 350 platser. Egen majoritet kräver alltså minst 176 platser.

Regeringen bildas genom att kongressen, formellt på inrådan av kungen, utser premiärminister.

Den 2 mars inleder parlamentet en installationsdebatt om socialistledaren Pedro Sánchez som kandidat.

Den 3 mars väntas parlamentets förtroendeomröstning om Sánchez. Får han inte absolut majoritet, och det lär han inte få, följer en andra omröstning den 5 mars då det räcker med enkel majoritet.

Om försöken att bilda regering inte lyckas senaste den 3 maj (två månader efter den första omröstningen) upplöses parlamentet och nyval utlyses. Den 26 juni är det mest sannolika datumet.

Onsdagens rubriker fick vänsterpartiet Podemos, uppstickarna sprungna ur proteströrelsen mot nedskärningar och korruption, som nu kan tänka sig att förhandla om en fyrpartilösning.

Initiativet kommer från det gamla vänsterpartiet IU och inkluderar socialistpartiet PSOE och partiet Compromís från Valencia. Målet är att få till en "progressiv" koalitionsregering.

Valet den 20 december resulterade i ett mycket oklart parlamentariskt läge med fyra större partier.

Den 2 mars inleder parlamentet installationsprocessen att utse ny premiärminister. PSOE-ledaren Pedro Sánchez är tillfrågad att försöka bilda regering. Om försöken inte lyckas senaste den 3 maj måste nyval utlysas, sannolikt den 26 juni.

Mariano Rajoy, tillförordnad premiärminister och ledare för högerpartiet PP, som haft makten 2011–2015, sade på torsdagskvällen på EU-toppmötet i Bryssels att "det mest troliga" är nyval den 26 juni. Det var inget officiellt uttalande utan snappades upp av mikrofoner när han bytte några ord med Storbritanniens premiärminister David Cameron, enligt den spanska nyhetsbyrån Europapress.