Fakta: Grå Vargarna

Grå vargarna är en turkisk militant, högerextrem grupp med ursprung som ungdomsorganisation till det ultranationalistiska turkiska partiet MHP.

MHP är representerat i turkiska parlamentet.

Grå Vargarna är ökänt i Turkiet och har anklagats för terrorism och omfattande våldsdåd och mord, framför allt på 1960, -70- och -90-talet.

Under 60- och 70-talet var Grå Vargarna aktiva på gatorna i den period i Turkiet då det pågick ett slags "terrorkrig" mellan högern och vänstern.

Organisationen finns i flera länder och misstänks än i dag för en rad dåd, bland annat misstänks de ligga bakom bombattentatet som dödade 20 människor i Bangkok 2015. Attentatet ska ha varit en hämnd för att landet deporterat ett hundratal uigurer, en turkisktalande minoritet, till Kina.

Källa: TT, Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, Turkietkännaren Ekim Caglar

Det stormar kring bostadsministern efter avslöjandet att Kaplan förra sommaren deltog i en middag där också den svenske ordföranden för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna deltog.

När SVT Nyheter ringde runt till Miljöpartiets distrikt svarade 17 av 19 tillfrågade distriktsordförande att de har förtroende för Kaplan. En svarar "vet inte" och en har "inga kommenterarer".

Åsa Romson poängterar att Kaplan har tagit avstånd från organisationen.

– I sitt avståndstagande från de här grupperna så är Mehmet alla dagar i veckan väldigt tydlig med att han verkligen inte har något samröre och ser vilket enormt problem som de utgör för demokratin, inte bara i Turkiet utan också hur det sprider sig, säger Romson till Svenska Dagbladet.

Vid middagen fanns förutom Grå vargarnas ordförande även företrädare för islamistiska organisationen Milli Görüs. På frågan om inte Kaplan borde ha känt igen dem svarar Romson:

– Som jag förstod det såg de inte ens varandra. Uppgifterna, både från Mehmet och från dem, är att de inte visste att de var på samma middag.

M-ledare kräver besked

Tidigare kritiserade Moderatledaren Anna Kinberg Batra statsminister Stefan Löfven för hanteringen av frågan.

– Statsministern måste fundera ordentligt på sitt förtroende för Mehmet Kaplan, för Sveriges regering har faktiskt en chef och nu måste Stefan Löfven ta det ansvaret, säger Kinberg Batra,

M-ledaren har sagt att hon inte tvekar att ta till misstroendevapnet om det behövs, men där är hon inte ännu.

– Först måste statsministern ta reda på och förklara betydligt mer än vad han hittills gjort.

Liberalernas Jan Björklund är inte nöjd med de svar Kaplan gett hittills, men är inte beredd att väcka misstroendevotum nu.

– Först måste Kaplan förklara och reda ut, sedan måste i första hand statsministern och Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson ta ställning till om han kan sitta kvar, säger Björklund.

Beklagligt

I ett skriftligt uttalande i går sade Löfven att man som minister måste agera så att det "aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder."

"Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare", skrev Löfven.

Vare sig Löfven eller Kaplan anser att de har något mer att säga, enligt deras presskontakter.

Kaplan hävdar att han inte kände till att företrädare för Grå Vargarna skulle vara med på middagen, att han inte träffat personen tidigare och att han inte skulle ha gått dit om han vetat på förhand. Han tar avstånd från allt organisationen står för.

Sverigedemokraterna överväger, enligt uppgifter till Expressen, en misstroendeförklaring.