– Det senaste århundradet har vår världsliga familj genomlevt tre stora och oöverträffade tragedier. Den första, som ofta beskrivs som århundradets första folkmord, drabbade det armeniska folket, sade påve Franciskus vid en mässa som hölls i Peterskyrkan i Vatikanstaten i april 2015.

Fakta: Påvens besök i Armenien

Den 24–26 juni är påven i Armenien, på inbjudan av den apostoliska kyrkans patriark Karekin II. Det besöket kan ytterligare reta upp Turkiet, som stödjer Azerbajdzjan i konflikten om utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Turkiet är sedan tidigare upprört över att påven kallat övergreppen mot kristna armenier i det Osmanska riket 1915–17 för folkmord.

Mellan den 30 september och den 2 oktober åker sedan Franciscus till Georgien och Azerbajdzjan, uppger Vatikanen.

Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av befolkningen är armenier och den är i praktiken självstyrande sedan 1992. Regionen har egna styrkor, men får stort materiellt stöd av Armenien – som i sin tur är allierat med Ryssland.

Fakta: Folkmordet i det Osmanska riket

Folkmordet i det Osmanska riket under första världskriget benämns ofta som Armeniska folkmordet eller, av framförallt assyrier och syrianer, som Seyfo.

De flesta som mördades, omkring en miljon människor, var armenier. Men även andra kristna minoriteter, som assyrier, syrianer, kaldéer och greker mördades.

Majoriteten av de som överlevde folkmordet flydde det Osmanska riket, som i stort sett tömdes på sin kristna befolkning.

Den 24 april 1915 beskrivs som folkmordets startdatum. Då deporterades, fängslades och mördades flera hundra armeniska politiska, intellektuella och religiösa ledare i den dåvarande huvudstaden Konstantinopel. Datumet högtidlighålls varje år.

Därefter inleddes tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd. Hundratusentals människor dog av hunger och godtyckligt våld under påtvingade dödsmarscher genom ökenområden. Kvinnor våldtogs, fördes bort och såldes på slavmarknader eller tvångskonverterades till islam.

Källa: Forum för levande historia.

När påven i april förra året sade att "århundradets första folkmord drabbade det armeniska folket" ledde det till kraftiga reaktioner från Ankara, som arbetar aktivt för att massakrerna inte ska benämnas som folkmord.

Turkiet kallade hem sin ambassadör till Vatikanen och president Recep Tayyip Erdogan uppmanade påven att inte "upprepa detta misstag".

Något som kan bli svårt att undvika, eftersom påve Franciskus under lördagen ska träffa ättlingar till offren vid ett minnescenter för folkmordet, enligt en talesperson för Vatikanen.

– Om han repeterar det han sa förra året och gör ett nytt starkt uttalande, kommer Turkiet att reagera, säger den turkiske statsvetaren Aybars Görgülü till National Catholic Reporter.

Turkiet står även på Azerbajdzjans sida i konflikten om utbrytarregionen Nagorno-Karabach, där en majoritet av befolkningen är armenier. Inför påvebesöket i regionen har dock presidenterna för Armenien och Azerbajdzjan sagt sig redo att hitta en fredlig lösning på den segdragna konflikten, rapporterar Vatikanradion.

Mindre än en tiondel av Armeniens 3,3 miljoner invånare är katoliker.