Fakta: Centralafrikanska republiken

Centralafrikanska republiken (ofta förkortat CAR) är ett av världens fattigaste länder. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet genomlevt flera kupper och militära revolter.

Huvudaktörerna i de senaste årens våldsspiral är den muslimska rebellalliansen Séléka och den kristna milisgruppen Anti-balaka. Tusentals människor dödades och en miljon invånare drevs på flykt när strider mellan sélékarebeller och anti-balaka bröt ut 2012.

En FN-styrka på knappt 10 000 man finns på plats i landet.

Efter att ha blivit uppskjutna flera gånger på grund av oroligheterna är president- och parlamentsval planerade till den 13 december.

Försoning mellan kristna och muslimer har varit temat för påvens sex dagar långa resa, som efter besök i Kenya och Uganda avslutades i Centralafrikanska republiken. Ett land som sedan tre år plågas av en blodig konflikt mellan kristna och muslimska milisgrupper.

– Muslimer och kristna är bröder och systrar, sade Franciskus under besöket i Koudoukou-moskén i den muslimskt präglade stadsdelen PK5 i Bangui, skriver AFP.

Han använde även det arabiska ordet för fred, "salam".

Soldater i minareten

Den muslimska minoritet som trots våldsamheterna valt att stanna i Bangui har sökt sig till PK5. Stadsdelen har skurits av från resten av huvudstaden av kristna milisgrupper, som hindrar muslimer från att ta sig ut och hindrar förnödenheter från att skickas in, skriver Reuters.

På grund av säkerhetssituationen har Frankrike avrått påven från att åka till landet. Besöket i PK5 och moskén var den svåraste hållpunkten under påvens hela resa och FN:s fredsbevarande styrkor fanns hela tiden på plats med soldater utplacerade i minareten.

Men Franciskus har gjort klart att besöket i Centralafrikanska republiken "inte blir komplett" om det inte innefattade ett möte med det muslimska civilsamhället.

– De som påstår sig tro på Gud måste också vara fredliga, sade påven i moskén, efter att en lokal imam talat.

Rebeller hyllade påven

Innan påvens Air Italia-plan lyfte mot Rom hann Franciskus även med ett hålla en mässa på landets nationalstadion för tusentals åhörare.

Och kanske gjorde påvens budskap om försoning ett djupt intryck. AFP:s utsända rapporterar att två bilar med muslimska rebeller från PK5 kom körandes till stadion – ett område muslimer normalt sett inte vågar sig till – iklädda t-shirtar med påvens bild på.