Fakta: Världsungdomsdagen

Vart tredje år firas den internationella Världsungdomsdagen någonstans i världen. I år går mötet av stapeln i Krakow i Polen 26–31 juli.

Påven bjuder in ungdomar att samlas runt ett tema, i år är det "Saliga de barmhärtiga, de skall möta barmhärtighet".

Hundratusentals unga katoliker reser till den internationella Världsungdomsdagen från hela världen för att utbyta erfarenheter, be och delta i olika evenemang.

Hundratusentals unga katoliker har tagit sig till Krakow för att delta i det veckolånga mötet. Men festligheterna överskuggas av det brutala mordet på en katolsk präst i Frankrike i tisdags. Dådet, som jihadistgruppen IS tagit på sig, har också ökat oron för säkerheten vid evenemanget.

Påve Franciskus, som uttryckt sorg över mordet i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray, anländer till Krakow på onsdagen. Det blir hans första påvliga besök i Polen – där han står i skuggan av sin polske föregångare Johannes Paulus II, som har en närmast kultliknande status i landet.

"Illa till mods"

Den frispråkige Franciskus, som jobbar för att förnya den katolska kyrkan, kommer också till ett land som fortfarande värnar konservativa katolska traditioner och där de politiska ledarna stängt dörren för människor på flykt från Mellanöstern och Afrika.

– Kyrkan är lite illa till mods över detta besök. Å ena sidan vill den använda besöket för att stärka sin betydelse. Å andra sidan är den orolig eftersom Franciskus attityd skiljer sig radikalt från den polska kyrkans ledare, säger religionsfilosofen Zbigniew Mikolejko till The New York Times.

Påve Franciskus besök varar i fem dagar och förutom att träffa ungdomar ska han bland annat besöka det före detta förintelselägret Auschwitz–Birkenau och möta president Andrzej Duda.

Stort säkerhetspådrag

Vissa evenemang på Världsungdomsdagen väntas locka över en miljon människor och polska myndigheter har arbetat hårt för att stärka säkerheten. Över 40 000 människor har till uppgift att skydda påven och evenemanget från eventuella attacker.

Hotnivån har dock inte höjts efter dådet i Frankrike, uppger en talesperson för polisen för nyhetsbyrån Reuters.