Jublande anhängare överröstade välkomstkörerna när den katolska kyrkans överhuvud Franciskus på onsdagen landade i Kenyas huvudstad Nairobi. 1,4 miljoner människor förväntas delta när han på torsdagen firar mässa i stadens universitet.

– Erfarenheten visar att våld, konflikt och terrorism göds av rädsla, misstro och den desperation som föds ur fattigdom och frustration, sade 78-åringen efter ett möte med landets president Uhuru Kenyatta.

Till konfliktens CAR

Efter ett besök i kåkstaden Kangemi på fredagen fortsätter Franciskus till Uganda och Centralafrikanska republiken (CAR), där svåra konflikter råder mellan muslimska och kristna grupper.

Flera har uttryckt oro kring säkerheten – den folklige påven tycker om att bryta planeringen, gå till fots bland sina anhängare och annars gärna åka i sin öppna "påvemobil". Den franska militärstyrkan i CAR har sagt att den inte kan skydda påven som ska besöka ett flyktingläger i landet.

Avfärdar farhågor

Även i Kenya finns en hotbild, men påven har skojat om att han är mer orolig för myggor. Tvärtemot den amerikanska presidenten Barack Obamas besök i juli när näst intill undantagstillstånd rådde har nu också myndigheterna "uppmanat kenyaner att samlas i staden, hylla påven och fira mässa tillsammans".

I Uganda har en grupp katolska hbt-aktivister bett om en audiens hos påven. I minst 35 afrikanska länder är homosexuella handlingar fortfarande kriminaliserade.

Upp emot var sjätte katolik i världen bor i Afrika och kontinenten spås växa i betydelse för Vatikanen.