– Om de var säkra på att överenskommelsen är laglig och human så skulle de tillåta oberoende övervakning, det borde inte vara ett problem.

Stephanie Kim Ghee från Human Rights Watch kommenterar bristen på transparens i EU:s och Turkiets nya flyktingöverenskommelse.

Fakta: Utväxling mellan EU och Turkiet

Runt 200 så kallade irreguljära migranter från de grekiska öarna kommer att skeppas över till Turkiet under onsdagen, enligt en officiell turkisk källa.

Enligt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har 78 syrier nu skickats till Tyskland i enlighet med överenskommelsen mellan EU och Turkiet.

Avtalet innebär att flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där ska hållas kvar och sedan skickas tillbaka till Turkiet.

För varje syrisk flykting som återförs till Turkiet ska EU ta emot en annan syrisk flykting som befinner sig i Turkiet.

EU har satt upp en ram på 72 000 syriska flyktingar, men kommer att se över den ramen om den inte skulle räcka.

Källor: Reuters, EU och TT:s arkiv

De drygt 200 personer som skickades tillbaka under måndagen hölls under strikt bevakning och på behörigt avstånd från både journalister och människorättsarbetare, både vid avfärden från Grekland och vid ankomsten till Turkiet.

– Det är ett enormt problem, det antyder att både EU, Grekland och Turkiet har något att dölja i den här processen. Om de var säkra på att överenskommelsen är laglig och human så skulle de tillåta oberoende övervakning, det borde inte vara ett problem, säger Stephanie Kim Ghee från människorättsorganisationen Human Rights Watch till TT på telefon från turkiska hamnstaden Dikili.

Skickas vidare

Migranterna förs till ett center där deras ärenden gås igenom. De som inte är syrier ska deporteras till sina hemländer.

– Vi måste fortsätta trycka på för ökad tillgång att övervaka platserna där flyktingar och migranter bor och dit de förs. Det är väldigt viktigt att kunna fråga dem direkt hur processen såg ut både i Turkiet och i Grekland – eftersom vi saknar information även i Grekland, säger Stephanie Kim Ghee.

Lämnar i protest

På den grekiska ön Lesbos protesterade människor högljutt under tisdagen bakom ståltrådsstängslen i lägret Moira. De väntar på att skickas tillbaka till Turkiet eller få sin asylansökan bedömd. Flera hjälporganisationer har dragit sig ur lägret i protest mot undermåliga förhållanden.

Påve Franciskus besöker Lesbos ihop med patriark Bartholomeus, den östortodoxa kristendomens ekumeniske ledare, och Greklands premiärminister Alexis Tsipras, bekräftar en grekisk regeringskälla enligt AFP. Besöket sker troligen den 14–15 april.

På långfredagen höll den 79-årige argentinske påven en passionerad predikan där han i en referens till förolyckade flyktingar utnämnde europeiska hav till dagens Jesu kors, "omättliga kyrkogårdar" som speglar människornas "bedövade samveten".

FN utvärderar

Under ett besök i Stockholm säger FN:s nytillträdde flyktingkommissarie Filippo Grandi till TT att UNHCR för intensiva samtal med myndigheterna i både Grekland och Turkiet, men att det är för tidigt att utvärdera återsändningarna i stort.

Även Filippo Grandi anser att det inte finns något skäl att hålla förflyttande migranter på avstånd från observatörer – om transporterna sker i enlighet med reglerna.