Fakta: Mike Pence

Mike Pence, född 7 juni 1959 och uppvuxen i Indiana, USA. Han har en juristexamen från Indiana University School of Law.

Han har varit gift med Karen Pence i över 30 år. Tillsammans har de tre barn, Michael, Charlotte och Audrey.

Pence började sin karriär som jurist, men arbetade sedan som radiovärd 1992–1999. Han var kongressledamot i tolv år. 2013 tillrädde han som guvernör för Indiana.

Pence var demokrat som tonåring men bytte politisk sida och blev republikan efter att han hört ett tal av den tidigare presidenten Ronald Reagan.

Källa: NBC

Republikanernas blivande presidentkandidat Donald Trump meddelar på Twitter att han utnämnt Indianas guvernör Mike Pence till sin vicepresidentkandidat.

Öka trovärdigheten

En orsak till att han valt den 57-årige Pence kan vara att Trump, som är omstridd inom sitt eget parti, vill öka sin trovärdighet internt, anser Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet.

– Pence är en välkänd konservativ republikan som har suttit ett dussintal år i kongressen, och det är en värdefull erfarenhet som Trump inte har. Det andra är att han är konservativ republikan rakt över, både i ekonomiska och inte minst sociala frågor, medan Trump tidigare varit mer liberal i de frågorna, säger Åsard.

Redan övertygade

En svaghet med valet av Pence är att det egentligen bara är de egna som lär bli exalterade och knappt dem, tror Åsard. Att Pence skulle få andra än republikanska sympatisörer att rösta på Trump är knappast troligt.

– Sedan kan man undra om det inte hade varit klokare av honom, med tanke på hans bakgrund och alla utspel som han gjort och förolämpningar som han strött omkring sig, att han skulle ha valt en kvinnlig kandidat.

Valet av Trump välkomnades av representanthusets republikanske talman Paul Ryan, medan den blivande presidentkandidaten Hillary Clintons kampanjläger kallar Pence "det mest extrema valet på över en generation".

Mike Pence beskriver sig själv som kristen, konservativ och republikan. Han är motståndare till homosexuella äktenskap och har motsatt sig att syriska flyktingar ska få bosätta sig i Indiana. Men han har också motsatt sig Trumps utspel om att muslimer ska hindras från att resa till USA.