Fakta: Kaoset i Libyen

Libyen har kastats in i kaos och laglöshet efter att den forne diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Libyens internationellt erkända regering som valdes 2012 har aldrig haft kontroll över hela landet. Den flydde från Tripoli till landets östra delar under 2014 när beväpnade islamistgrupper tog kontroll över huvudstaden och installerade sitt eget styre.

Det säkerhetsvakuum som uppstått har även utnyttjats av terrorrörelsen Islamiska staten (IS) som etablerat sig i landet.

I december 2015 nåddes en överenskommelse om maktdelning där en ny enhetsregering ska ta över och de två rivaliserande styrena ska bilda varsin kammare i ett nytt parlament.

Planen har mött motstånd från hökar i båda lägren och hindrats av oenighet kring frågor som hur maktbalansen ska se ut mellan olika regioner.

Det islamistledda styret i huvudstaden Tripoli har vilat på lojaliteten som köpts från en mängd beväpnade grupper. Men sedan delar av den internationellt framförhandlade FN-stödda enhetsregeringen tog sig till Tripoli i förra veckan har det visat sig att den lyckats vinna stöd av landets centralbank samt det statliga oljebolaget – ryggraden i Libyens ekonomi.

Det har slagit hårt mot det islamistledda styrets betalningsförmåga.

– Vissa medlemmar av beväpnade grupper får inte längre betalt och andra fruktar samma öde. Dessa grupper föredrar att stödja enhetsregeringen, säger en politiker som är nära enhetsregeringen under krav om anonymitet.

Förberett sig

Många förvånades över bristen på motstånd när delar av enhetsregeringen, däribland premiärminister Fayez al-Sarraj kom till Tripoli. Men tio städer som varit under det islamistledda styret har nu gått över till al-Sarraj, vars regering tycks ha förberett sig väl. Enligt källan har enhetsregeringen haft många och långa överläggningar med olika beväpnade grupper innan den kom till Tripoli.

En annan sak som talar för al-Sarraj är IS:s frammarsch i landet. En orsak till att västländerna stöttar enhetsregeringen är hoppet att den kanske kan bromsa IS.

Dubbel fruktan

Flera av Libyens väpnade grupper drivs i sin tur av en dubbel frukan: de är rädda att väst ska sända in marktrupper för att slå mot IS – men de fasar också för att IS i sig ska växa ytterligare.

De går då över till enhetsregeringen för att dels hejda IS, dels för att utländsk trupp inte ska komma till landet.

– Rädslan för IS låg bakom uppslutningen av flera libyska städer bakom enhetsregeringen, säger Marc Pierini, analytiker vid tankesmedjan Carnegie Europe och före detta EU-sändebud i Tripoli och Tunisien.