Fakta: Återetableringsstöd

Den som fått avslag på sin asylansökan i Sverige, eller valt att återkalla den, kan ansöka hos Migrationsverket om återetableringsstöd, pengar för att komma på fötter igen i det land man lämnat.

Stödet motsvarar 30 000 svenska kronor för varje person över 18 år och 15 000 kr för barn under 18 år, dock max 75 000 kr per familj.

Återvändare till dessa länder kan komma i fråga: Afghanistan, Burundi, Centralafrikanska Republiken, Demokratiska Republiken Kongo, Elfenbenskusten, Eritrea, Irak, Jemen, Liberia, Libyen, Mali, Sierra Leone, hela Somalia, statslösa från Gaza och Västbanken, Sudan, Sydsudan, Syrien, Tchad.

I Norge är motsvarande stöd – exklusive de 10 000 kronorna i kampanjen – 20 000 norska kronor.

Källa: Migrationsverket och NRK

De första 500 asylsökande som frivilligt lämnar Norge ska få 10 000 norska kronor extra av staten, vilket motsvarar 9 946 svenska kronor. Erbjudandet ska marknadsföras på affischer och bildskärmar i 31 kommuner i landet.

– Det är dyrt att ha människor på asylmottagningar, säger invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet till norska NRK.

Hon förklarar att landets utrikesdepartement sjösatt kampanjen eftersom de norska asylmottagningarna är hårt belastade. Listhaug hoppas att den blir framgångsrik och att de framöver kan ge fler asylsökande erbjudandet.

– Vi hoppas att de som kommit hit med orealistiska förväntningar kan resa hem så fort som möjligt och skapa sig ett liv där, säger hon.

Generalsekreterare Ann Magritt Austenå i Norges organisation för asylsökande (NOAS) tycker att åtgärden verkar bra, men är kritisk mot att många kan bli utan ersättning.

I Sverige kallas motsvarande system för återetableringsstöd och administreras av Migrationsverket. Stödet, som omfattar en rad länder, är 30 000 kronor för en vuxen. Enligt Migrationsverkets årsredovisning kom 323 sådana ansökningar in 2014. Av dessa avslogs en tredjedel.