Så funkar den

Pennan fungerar genom att den lyser igenom drinken, molekylerna som finns i glaset absorberar ljusstrålarna olika. Pennan analyserar därefter de ljusstrålar som reflekteras. Droger absorberar ljus på ett annat sätt än till exempel socker och alkohol som är vanliga ingredienser i en drink. 

Ljusstrålen från pennan ligger på gränsen till vad ögat kan se och dess droganalys kommer inte att påverkas från exempelvis diskobeslysning.   

Källa: Danska tidningen Ingeniøren, ing.dk

Det danska företaget Drugster har tagit patent på uppfinningen med samma namn som ser ut som en penna. Det är oklart hur många som drabbas av våldtäktsdroger – men tillvägagångssättet är ofta det samma. Med hjälp av sövande droger som förövaren lagt i en drink får offren blackout. Hen blir medgörlig för förövaren och offret inser inte vad som hänt förrän dagen efter när drogerna slutat verka. 

► LÄS MER: Sabina, 26, bjöds på drink – blev drogad och våldtagen

Danska uppfinnaren Ulrik Merrild har med hjälp av 500 intervjuer av unga kvinnor och föräldrar i Danmark, USA och Kina undersökt behovet av hans uppfinning. 

– Det är väldigt svårt att hitta konkreta tal på omfattningen av våldtäktsdroger, men i USA finns det en uppfattning att 5-6 procent av alla kvinnor kommer att bli utsatta för drogade drinkar, precis som en ny trend att använda ämnen för att söva människor som sedan blir bestulna, säger Ulrik Merrild till Jyllands Posten. 

Han har tagit fram en prototyp av pennan som riktar sig till myndigheter eller vakter på nattklubbar som misstänker att de har gäster som spetsar drinkar med droger. En konsumentinriktad penna är under utveckling och väntas att kosta runt 600 danska kronor.

► LÄS MER: Polisen: Så vet du om du blivit drogad på krogen