ANNONS
ANNONS
Uppdaterad : 19 april
- Publicerad : 19 april

Pensionering inte aktuell för kungen

Från skönlockig lintott till grånad regent. Inför 70-årsdagen ser kung Carl XVI Gustaf tillbaka på sitt liv och sitt arbete och konstaterar att han inte har några som helst planer på att gå i pension.

Fakta: Kungen om naturen och miljön

Redan som fyraåring blev kungen scout. Han beskriver scouterna som "den första miljöorganisationen med förståelse för naturen". Av scouterna lärde han sig "hur man skulle vara varsam med naturen", hur man skulle förstå den.

Fram till och med 1970-talet tycker kungen att diskussioner om miljöfrågor gällde det som "fanns runt husknuten". Sedan dess har miljöfrågorna blivit både politiska och globala.

I höstas deltog kungen vid FN:s klimatmöte i Paris. 150 nationer deltog och 140 stats- och regeringschefer fångades på en och samma bild. Kungen vill gärna visa den. Det är som ett avlångt vykort som blir ännu längre när man viker upp det.

– Jag kan inte låta bli att tycka att det var lite roligt att alla var samlade, säger kungen som tycker att mötet hölls i en mer positiv anda än tidigare möten.

Fakta: Kungen om sina systrar

Från kungens barndom finns många bilder som visar en liten lintott omgiven av fyra äldre systrar.

– Det har berättats för mig att när jag var bebis då hade de mig som docka och körde runt mig i vagn.

Den nuvarande relationen till systrarna beskriver kungen som hjärtlig.

– När vi träffas så blir det väldigt livligt, många diskussioner där alla pratar i munnen på varandra. Vi har kul tillsammans.

Fakta: Kung Carl XVI Gustaf

Carl Gustaf Folke Hubertus föddes den 30 april 1946 på Haga slott. Han efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf den 15 september 1973.

Hans föräldrar var dåvarande arvprinsen Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Prins Gustaf Adolf omkom 1947 i en flygolycka i Köpenhamn och prinsessan Sibylla avled i Stockholm 1972.

Kungen har fyra äldre systrar, prinsessorna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina.

Han gifte sig 1976 med Silvia Sommerlath från dåvarande västtyska Heidelberg. Tillsammans har de tre barn: kronprinsessan Victoria (född 1977), prins Carl Philip (född 1979) och prinsessan Madeleine (född 1982).

I kungafamiljen ingår i dag även prins Daniel, make till Victoria, samt prinsessan Sofia, fru till Carl Philip, samt herr Christopher O'Neill, make till prinsessan Madeleine.

Kungen har fyra barnbarn: prinsessan Estelle (född 2012) och prins Oscar (född 2016), prinsessan Leonore (född 2014) och prins Nicolas (född 2015). Ytterligare ett barnbarn väntas under våren.

En ung man vid sin farfars sjuksäng. Den gamle säger att han mår bra, att alla på sjukhuset är trevliga och att sjuksystrarna tar väl hand om honom. Han försöker att sprida en känsla av lugn och trygghet. Men barnbarnet förstår att den gamla kroppen kanske inte orkar mer.

En vecka senare, när sjukhusdörrarna slår igen bakom den unge mannens rygg möts han av orden:

– Kungen är död. Länge leve kungen!

Han har stålsatt sig för ögonblicket. Ändå snörps det åt i halsen.

Fortsätter att jobba

Nu sitter han här i ett rum på Stockholms slott, nästan 43 år senare, inte längre en brunhårig man med tjock vågig snedlugg utan en gråhårig herre i mörk kostym.

Inför sin 70-årsdag den 30 april ser han tillbaka på sitt liv och den där veckan på ett sjukhus i Helsingborg i september 1973 då han blott 27 år gammal försökte förbereda sig mentalt inför det som komma skulle.

Men han pratar också om framtiden. Till skillnad från andra som jobbat sig förbi 65 har kungen inga planer på att gå i pension de närmaste åren.

– Man jobbar så länge man orkar och hälsan står en bi, säger han.

Gammal känner han sig inte.

– Vi Bernadottar brukar säga att vi har barnasinnet kvar. På så sätt blir vi aldrig riktigt gamla.

Helt vanlig person

I sitt arbete träffar kungen ofta barn och får svara på frågor om vad han egentligen gör.

– De som är mest frispråkiga brukar vara i tioårsåldern. Till dem brukar jag säga att jag representerar Sverige och svenska folket. Om de inte förstår vad det betyder säger jag att jag reser utomlands för att berätta vad Sverige står för.

Mindre barn har en tendens att uppvisa en viss besvikelse över att kungen inte är som i sagorna.

– Om jag pratar en stund med dem så förstår de att jag är en helt vanlig person som man kan ty sig till, att jag har en familj, en fru och barn och barnbarn.

En enande kraft

När kungen döptes ska hans farfars far ha uttryckt en förhoppning om att den lille pojken skulle "bli till nytta och glädje för sitt svenska folk".

– Det är när det händer något som är väldigt påtagligt för nationen och det finns ett behov av en enande kraft som det känns så.

I sådana stunder tycker kungen att det är extra viktigt att det finns en objektiv och opolitisk symbol för nationen och det den står för.

Annat som symboliserar nationen, flaggan och nationalsången, gör fortfarande kungen glad – särskilt vid besök utomlands och i idrottssammanhang.

Just idrotten är ett kapitel för sig.

– Då är jag hur glad som helst när svenskar vinner. När det går dåligt blir jag fullständigt nedbruten. Jag är en väldigt dålig förlorare, säger kungen och brister ut i skratt.

Monarkin lever kvar

Att ha som jobb att representera ett land innebär att ha många blickar på sig, att bli iakttagen, granskad och kritiserad. Hur jobbigt det är beror på sammanhanget, tycker kungen.

– Ibland är man förtjänt av kritik och andra gånger är man det inte.

Jobbigast tycker han det är med sådant som är "illvilligt", "insinuanta påståenden" och sådant som är felaktigt.

När det blir kronprinsessan Victorias tur att ta över tronen är det ingen som vet, men hon har redan med råge passerat den ålder vid vilken kungen avlade sin konungaförsäkran. Det tycker kungen är bra.

– Jag hoppas att hon får vara mor så mycket som möjligt och ta hand om sin familj, men också att hon kan ha sina egna intressen och vänskapsband och fortsätta att skaffa sig erfarenheter.

Kungen tror på en framtid för den svenska monarkin.

– Den står för en kulturell stabilitet som för nationen vidare och för en kontinuitet.

40 år på tronen

Från uppväxten på slottet och mötet med Silvia, trontillträde, giftermål och de tre barnen – här är några av de viktigaste händelserna i kung Carl Gustafs liv.

ANNONS
ANNONS
X
ANNONS
ANNONS