Sötningsmedlet aspartam

Aspartam är ett av värdens mest använda sötningsmedel. Det används i stället för socker i lightprodukter, sockerfria tuggummin och andra livsmedel.  Då aspartam  är upp till 200 gånger sötare än vanligt socker krävs en mycket liten mängd för att göra en dryck lika söt som en naturligt sockrad.

Sötningsmedlet Stevia har på senare tid dykt upp i produkter som lightläsk efter kritik mot just aspartam. Stevia är en växt som innehåller glykosider, som är 50-450 gånger sötare än socker.

Diet Pepsi är USA:s näst mest populära lightcola, men nu dalar försäljningen av den amerikanska läskjättens lightprodukter.

​Aspartam har länge bekyllts för att orsaka alltifrån cancer och för tidig födsel till fetma. Trots att forskare gång på gång skjutit hål på larmrapporterna viker sig företaget nu för konsumenttrycket – och dumpar det hårt kritiserade sötningsmedlet, skriver Aftonbladet.

I ett mejl till Aftonbladet uppger en talesperson att bolaget till i början av augusti kommer att starta försäljningen av aspartamfri lightäsk.

Studie: lightläsk kan göra dig tjock

Men i Sverige tycks det inte bli någon förändring. Pepsi Max, som är företagets lightalternativ på den svenska marknaden, kommer fortsatt att innehålla aspartam.

– Svenska konsumenter älskar Pepsi Max, precis som den är, skriver en talesperson för PepsiCo i ett mejl till Metro.