Fakta: Peru

Perus folkmängd 2014 var 30,8 miljoner. Huvudstaden heter Lima.

Landet är en republik och den nuvarande presidenten heter Ollanta Humala. Allmänna val hålls vart femte år.

Landets ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Stora exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat främst en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och i städernas slumområden ofta lever i självhushåll och försörjer sig i den stora svarta sektorn.

Perus historia är brutal, även i närtid. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet.

Expresidenten Alberto Fujimori – presidentkandidaten Keiko Fujimoris far – avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och människorättsbrott efter sitt auktoritära styre på 1990-talet.

Källor: UI:s Landguide, Sweden Abroad.

Det är extremt jämnt mellan de båda kandidaterna. Ekonomen Pedro Pablo Kuczynski leder dock en aning över den tidigare segertippade Keiko Fujimori i båda undersökningarna. Det är inte helt oväntat eftersom 41-åriga Keiko Fujimori hade tappat sin ledning i två opinionsmätningar dagen före valet. I Ipsos undersökning fick hon 49,6 procent av väljarnas röster medan konkurrenten, den 77-årige Kuczynski fick 50,4.

Fadern fängslad

I den första omgången i april vann Fujimori stort.

Keiko Fujimori är dotter till den för korruption fängslade expresidenten Alberto Fujimori. Många peruaner har blandade känslor för den tidigare – mycket auktoritäre – presidenten. Han satt tio år vid makten och många respekterar honom mycket, bland annat för sin kamp mot den fruktade Maoistgerillagruppen Sendero Luminoso (Lysande stigen).

– Jag minns hur hennes far var och jag tror det kommer att bli likadant. Han kontrollerade medierna och var extremt korrupt, säger väljaren Angela Agrela till nyhetsbyrån AFP innan hon går in i vallokalen.

Hårdare tag

Fujimori har lovat fler poliser och soldater på gatorna för att hålla ordning i det våldsdrabbade landet och hon lovar att bygga fängelser högt upp i bergen, långt ifrån mobiltäckning, så att brottslingar inte kan utföra brott från sina celler.

– Jag tror att valet kommer att avgöras av vilken kandidat folk verkligen tror kommer att kunna ändra situationen, säger säkerhetsanalytikern Cesar Ortiz, till AFP.

Fujimoris motståndare, Pedro Pablo Kuczynski, har också lovat att bekämpa brottsligheten med en starkare poliskår och bättre fängelser.

– Vi kan inte tro att vi löser problemet genom att skicka ut soldater på gatorna eller skicka människor i fängelse på 5 000 meter höjd, säger han.

Marknadsvänlig politik

30 procent av väljarna trodde, enligt en mätning i mars, att Fujimori kan minska brottsligheten, medan 13 procent trodde att Kuczynski skulle klara det.

I en mätning av Ipsos uppger 70 procent att brottsligheten var den viktigaste frågan i dagens val.

Båda kandidaterna är högerorienterade när det gäller ekonomin, och har lovat att för en marknadsvänlig ekonomisk politik.

Det officiella valresultatet väntas först under måndagen.