Fakta: De gripna svenskarna

Gui Minhai är förläggare och bokhandlare i Hongkong. I oktober i fjol försvann han i Thailand. Sedan dess har fyra av hans kolleger också försvunnit. Svenska myndigheter har ännu inte fått träffa honom.

I januari visades Gui Minhai i kinesisk statlig tv. Där sade han att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna för att sona ett brott. Bekännelsen har avfärdats av människorättsorganisationer.

Peter Dahlin arbetar för organisationen China Urgent Action Working Group, som stöder människorättsaktivister i Kina. Han greps den 3 januari på oklara grunder. Först den 16 januari fick personal från svenska ambassaden träffa honom.

Även Dahlin har framträtt i statlig tv och tagit på sig det som han anklagas för. Organisationen China Urgent Action Working Group har kallat anklagelserna falska och ogrundade. Den 25 januari kom beskedet om att Peter Dahlin frigivits och utvisats.

Peter Dahlin greps i början av januari i Peking. Tidigt under måndagen började det ryktas om att han skulle släppas och utvisas. Under eftermiddagen fick hans familj uppgifterna bekräftade.

– Vi fick beskedet av utrikesdepartementet tidigare i eftermiddag, säger Thomas Dahlin.

Han säger att även Peter Dahlins kinesiska flickvän, som också varit gripen, har släppts.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger i ett skriftligt uttalande att hon under dagen fått information av kinesiska myndigheter om att Dahlin frigivits.

"Jag välkomnar att Peter Dahlin nu kan återförenas med sin familj i Sverige. Detta har skett efter täta kontakter mellan svenska UD och kinesiska företrädare".

"Jag hyser samtidigt stor oro över den frihetsberövade svenska medborgaren Gui Minhai. Våra ansträngningar i att få klarhet i hans situation och möjligheten att besöka honom fortsätter med oförminskad styrka", fortsätter hon.

Peter Dahlin arbetar för organisationen Chinese Urgent Action Work Group. Han anklagades för anstiftan till "opposition mot regeringen", enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Organisationen har tillbakavisat anklagelserna mot Dahlin som falska och ogrundade.