Efter att Turkiet väckt rysk vrede genom att skjuta ned ett ryskt bombplan har USA:s president Barack Obama och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan samtalat och enats om behovet av att dämpa spänningarna.

– Vi har ingen avsikt att eskalera den här händelsen. Vi försvarar vår säkerhet och våra rättigheter, sade han i ett tv-sänt tal i Istanbul.

Även från ryskt håll kommer signaler om att effekterna av konflikten bör dämpas. Enligt diplomatkällor vill Ryssland nu skapa en anti-IS-allians med USA, Frankrike och "till och med Turkiet".

Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att det ryska planet befann sig på syriskt territorium när det sköts ned. Men i ett brev till FN:s säkerhetsråd uppger Turkiet att planet befann sig ett par kilometer in i det turkiska luftrummet.

Efter nedskjutningen har Ryssland stärkt sin närvaro i det syriska luftrummet och de ryska bombplanen kommer att eskorteras av stridsflygplan, skriver tyska Spiegel. Ryssland skickar också sina mest tekniskt avancerade flygmissiler till sin flygbas i Syrien.