– När han fyller 50 nästa år får han fira det i Karlsruhe zoo.

Frank Madsen, föreståndare för Malmö Reptilcenter, pratar om den 49-åriga papegojan Douglas, som spelade Rosalinda i "Pippi Långstrump på de sju haven".

Fakta: Utrotningshotad art

Papegojan Douglas är en ljusröd ara, en utrotningshotad art.

Arten häckar i regnskogar i Centralamerika och norra halvan av Sydamerika.

Arten föds numera upp i fångenskap, men ändå hotas vilda populationer av insamling.

Douglas medverkade i filmen Pippi på de sju haven, som kom ut 1970. Där fick han heta Rosalinda.

Malmö Reptilcenter i Folkets park i Malmö tog över papegojan från en affär i Jönköping, när innehavaren skulle gå i pension.

Källor: Nationalencyklopedin och Frank Madsen, Malmö Reptilcenter

Det är aldrig kul med hot om vräkning, men Douglas har det värre än de flesta: Flytta eller bli avlivad, var budet som gällde från Jordbruksverket.

Den 49-åriga arapapegojan – känd för sin roll som Rosalinda i "Pippi Långstrump på de sju haven" från 1970 – har bott i Malmö Reptilcenter i Folkets park i tio år. Men hans bur uppfyller inte Jordbruksverkets krav på minst 30 kvadratmeter och minst tre meter i takhöjd, trots att Douglas behov skiljer sig något från papegojors i allmänhet.

Speciella behov

– Han är väldans plockad på magen och stjärtfjädrarna, så han kan inte flyga. Han kräver speciell omvårdnad, säger Frank Madsen, föreståndare för Malmö Reptilcenter.

– Här kräver man en flygbur till honom, men han kan ju inte flyga. Om han så får hundra kvadratmeter med en pinne i mitten så kan han inte lämna pinnen.

Frank Madsens febrila jakt på en djurpark som kan ta emot Douglas har blivit en världsnyhet, berättar han. Pretendenter har inte saknats.

– Spanien, Portugal, Tyskland, Danmark, Finland, Sverige, Norge. Överallt ifrån hör de av sig om den här papegojan, för att rädda den och ta emot den, säger Frank Madsen.

Åker inte ensam

Och nu är flytten spikad.

– När han fyller 50 nästa år får han fira det i Karlsruhe zoo.

Men Douglas flyttar inte ensam. Hans livspartner Gojan hänger på till Tyskland.

– Det måste hon göra. De har suttit så länge. De är ett par och det kan man inte dela på, då sörjer han ihjäl sig.