Fakta: Demokraterna i debatten
00#0000000NamnTitelStöd nationellt i procentStöd i IowaStöd i New HampshireHillary Clintonf d utrikesminister och senator48,346,842,6Bernie Sandersoberoende senator från Vermont39,742,848,8Martin O'Malleyf d guvernör i Maryland2,35,23,0Källa: Real Clear Politics sammanvägning av nationella mätningar.

– Det är riktigt spännande. Det här är inte ett jobb man bara får, man måste verkligen jobba hårt för det, konstaterade Clinton nyligen i en intervju med NBC där hon också karaktäriserade kampen mot Sanders som hård.

Vermontsenatorn leder över Clinton i den viktiga primärvalsdelstaten New Hampshire och flåsar henne i nacken i Iowa, den första delstat som väljer presidentkandidater om drygt två veckor. Men nationellt har Clinton, som länge beskrivits som favorit, fortsatt en stadig ledning. 48,3 procent av Demokraternas väljare vill se henne som partiets kandidat, jämfört med 39,7 procent för Sanders, enligt oberoende Real Clear Politics.

Fler attacker

Efter en förhållandevis hövlig höst har attackerna mellan Clinton och Sanders trappats upp inför debatten som äger rum natten till måndagen. Clinton klargör i en bister video att hon står på president Barack Obamas sida när det gäller skärpta vapenregler och poängterar att Sanders tidigare röstat för straffrihet för bolag som tillverkar vapen. De två munhuggs också om Sanders hälsovårdsplan.

Men utfallen är en västanfläkt jämfört med deras åsikter om debatten mellan de republikanska aspiranterna under natten till fredagen: "Sanningen är den att man skapar inte ett bättre USA genom att förolämpa, förnedra och demonisera dess folk", twittrade Clinton.

"Nej, vi ska inte hata latinos (spansktalande) eller muslimer. Vi ska stå upp tillsammans", twittrade Sanders med hänvisning till den republikanske fastighetsmagnaten Donald Trump som föreslagit ett tillfälligt inreseförbud för muslimer till USA.

"Bromance" slut

Republikanernas debatt kom att handla mycket om just Trump och den ultrakonservative Texassenatorn Ted Cruz. I fokus var Trumps ifrågasättande om Cruz, som är född i Kanada av en amerikansk mor och kubansk far, verkligen är "född amerikan" och därmed har konstitutionell rätt att bli president.

– Jag antar att vår "bromance" (ett uttryck som beskriver uppskattning mellan två heterosexuella män) är över, sade Trump till CNN efter debatten.