Fakta: Dödsrikets gud

Pluto upptäcktes 1930 av den amerikanske astronomen Clyde Tombaugh. Namnet är efter dödsrikets gud i den romerska mytologin.

År 1978 upptäcktes Plutos största måne, Karon. Med tiden upptäcktes ytterligare fyra månar: Nix, Hydra, Kerberos och Styx.

Pluto är mycket mindre än de vanliga planeterna i vårt solsystem. Det var en av orsakerna till att Pluto omklassificerades från planet till dvärgplanet år 2006.

Källa: Nature

Allt sedan rymdsonden New Horizons passerade Pluto längst ut i vårt solsystem den 14 juli i år sköljer en lavin av information och bilder av dvärgplaneten över forskarna.

Förutom bergskedjor höga som Anderna kan forskarna nu konstatera att där finns även kilometerhöga formationer som ser precis ut som våra vulkaner.

– Vad de än är så är de definitivt konstiga, och vulkaner är nog den minst konstiga förklaringen för tillfället, säger Oliver White som ingår i det team som ansvarar för rymdsonden vid Nasa, i en kommentar.

De mystiska formationerna är mellan 3,2 och 5,5 kilometer höga, men där vulkaner på jorden har lava tycks dessa ha is istället.

Efter att rymdsonden kunnat studera Plutos atmosfär från andra sidan, mot solen, står det också klart att dess atmosfär är betydligt tjockare än vad man tidigare trott, något som får forskarna att tro att Pluto har någon form av "väder".

– Från jordens perspektiv hade vi fått allt om bakfoten. Pluto och dess månar har verkligen överlistat oss. Det här är som en överkurs i planetologi, säger forskningsledaren Alan Stern.