Fakta: Pokémon Go

Med hjälp av mobilens gps och kamera kan spelaren se den verkliga omgivningen i telefonens spelkarta där olika figurer – pokémon – dyker upp och ska fångas in. Viktiga ställen på kartan markeras som "Pokémon-gym", där spelarna tävlar med sina figurer, eller "Pokéstops" där det finns viktig utrustning.

För att fånga in figurerna behöver spelaren röra sig olika sträckor och i olika miljöer. Vattenpokémon föredrar till exempel vattendrag medan gräs- och insektsfigurerna ofta gömmer sig på fält eller i skogar.

Vissa pokémon är vanliga, medan andra är ovanliga och mycket sällan dyker upp. När de väl syns i spelet på en viss plats finns de bara tillgängliga att fånga under en kort stund.

Spelet är det spel som snabbast någonsin toppat listan över mest nedladdade spel hos på Apple och Android, enligt tidningen Financial Times.

Aleksej Hägglöf lyfter upp luggen och visar ett rejält ärr i pannan. Det fick han förra helgen när han och tre kompisar var i Gamla stan i Stockholm och spelade det populära mobilspelet tillsammans med många andra.

Gamla stan är ett erkänt bra ställe för att hitta pokémon. Massor av spelare söker sig dit och den här lördagen var det extremt. Aleksej Hägglöf stod i en gränd när flera människor kom springande för att få tag i en speciell pokémon.

– Då sprang alla just mot ett ställe och en av dem råkade knuffa till mig.

Aleksej Hägglöf föll och slog i huvudet mot en stuprörskant.

– Jag kände att det gjorde ont, det kom jättemycket blod och då blev jag chockad.

Fler olyckor

Hur vanligt det är att personer skadas vid pokémonjakt är det ingen som vet, men Aleksej Hägglöf är inte ensam. Nätet är fullt av videor från hela världen med tillfällen då en unik pokémon orsakat trafikkaos, rusningar, bråk och olyckor.

Även i Sverige har folk råkat illa ut. I juli spetsades en man på staketet vid Stockholms stadion när han enligt Aftonbladet var på pokémonjakt. I augusti föll en ung man fem meter när han ramlade ned för en slänt vid Folkparken i Norrköping.

Polisens övergripande råd är att man ska vara observant på sin omgivning.

– Oavsett om du spelar på mobiltelefonen eller springer med hörlurar eller vad du än gör så ska du vara uppmärksam, säger Johan Kockum, presstalesperson på polisens nationella mediecenter.

Tänka sig för

Folk som spelar tappar uppfattningen om både tid och rum är en avsevärd riskfaktor, inte minst i trafiken, påpekar han.

För Aleksej Hägglöf visade det sig att jacket inte var så djupt och inte behövde sys.

– Det gick ju bra till slut.

Han spelar fortfarande Pokémon Go, men tycker att folk som spelar ska tänka sig för.

– Kanske att inte springa in i folkmassor och att inte titta på skärmen när man går över gator.