– Jag har aldrig gått så här mycket i hela mitt liv.

Anton Rentzmann, Pokémon Go spelare i Malmö.

Fakta: Uppmärksammade Pokémonincidenter

I USA hittade en kvinna en död person under en bro när hon var ute och letade efter Pokémons.

Polisstationer i USA och Australien uppmanar allmänheten till försiktighet när de är ute och jagar. Kör inte bil och fånga Pokémons samtidigt, och se dig om ordentligt när du går över gatan.

I Gällivare fick Arvid Nordvall oväntat besök när en Pokémonjägare knackade på mitt i natten. Anton misstänkte först att det var en inbrottstjuv men mannen ville bara kliva in i hallen eftersom en ovanlig Pokémon gömt sig där.

Kändisar, politiker och soldater har lagt upp bilder på sociala medier som visar hur de jagar figurerna i olika miljöer.

Antalet nystartade företag som inriktar sig på utveckling för spelet exploderat de senaste dagarna. I USA finns flera företag som erbjuder Pokémonrelaterade tjänster och produkter, allt från reflexvästar som ska skydda den ouppmärksamme spelaren från trafiken till personer som tar betalt för att gå promenader med kundens figurer.

Källor: AFP, Reuters, SVT och Twitter

Fakta: Så funkar Pokémon Go

Med hjälp av mobilen ritas en karta upp i telefonen som liknar den verkliga omgivningen. Viktiga ställen markeras som "Pokémon-gym", där spelarna tävlar med sina figurer, eller "Pokéstops" där det finns viktig utrustning.

För att fånga in figurerna behöver spelaren sedan röra sig i olika miljöer. Vattenpokémon föredrar till exempel vattendrag medan gräs- och insektsfigurerna ofta gömmer sig på fält eller i skogar.

Trots att spelet inte släppts officiellt i Sverige går det ladda ner från alternativa sidor. Redan nu har svenska Facebookgrupper kopplade till spelet tiotusentals medlemmar.

Spelet är det spel som snabbast någonsin toppat listan över mest nedladdade spel hos på Apple och Android, enligt tidningen Financial Times.

Fakta: Pokémons historia

Pokémon, en förkortning av "pocket monster", lanserades 1996 i Japan. De första spelet, konstruerat för den bärbara konsolen Game Boy, är ett rollspel som går ut på att fånga monster. Det blev en omedelbar succé, inte minst för de gulligt designade monstren där gula "Pikachu" blev en favorit.

Förutom nya spel, till i princip alla av Nintendos bärbara konsoler, finns tv-serier, spelkort, gosedjur och allt möjligt Pokémonrelaterat.

Nu i juli släpptes Pokémon Go, Nintendos första inbrytning på mobilspelsmarknaden, vilket även det blivit en riktig braksuccé.

Fakta: Pokémons sajt med flera.

Sedan mitten av 90-talet har Pokémonfigurerna fascinerat generationer av unga spelare som nu möts i spelfenomenet Pokémon Go. Succén tycks fortsätta. Men det nya spelet har även orsakat en del incidenter. Flera museer beklagar sig över spelande besökare, husägare irriterar sig på Pokémonjägare i rabatterna och i USA har rånare använt spelföremål för att locka till sig offer.

Spelet går ut på att gå runt i olika miljöer för att samla figurerna som dyker upp på mobiltelefonens skärm.

Uppmanar till rörelse

I Sverige oroar sig polisen för att spelarna ska glömma av trafiken trots att spelet ännu inte lanserats här. Samtidigt skriver många spelare att deras allmänhälsa förbättrats på grund av de långa promenader spelet uppmanar till.

– Vuxna män och kvinnor går ut och möter ungdomar på stan och märker att de har något att prata om. Pokémon bryter generationsbarriärerna, säger Staffan Björk, spelforskare vid Göteborgs universitet.

Han har forskat kring spelvanor i sjutton år och förutsåg redan för tio år sedan att "pervasive games", spel som kan spelas överallt, var på väg att slå igenom. Men tekniken krävde Pokémon för att lyckas. Spelet har på kort tid blivit USA:s mest nedladdade spelapp och hysterin tycks inte ha några gränser.

Sitter överallt

Vid biografen Royal i Malmö upptäcker TT flera personer med misstänkt beteende. Folk irrar till synes planlöst omkring med näsan i telefonen, för att plötsligt stanna upp och börja med febrila sveprörelser. Platsen är nämligen en geografisk hållpunkt i spelet.

– För någon dag sedan skrev någon på en chatt att han satt ut ett lockbete i en park. Så jag stack ut vid nio på kvällen, och vi blev ett helt gäng som satt där i parken och fångade Pokémons, säger Anton Rentzmann, som startat Facebookgruppen Pokémon Go i Malmö.

Spelet går ut på att spelaren, precis som i originalet från 1996, ska fånga Pokémons. Spelaren måste röra sig i den verkliga världen – till skillnad från traditionella spel där spelaren sitter bakom en skärm.

– Hela spelbegreppet håller på att förändras, säger Staffan Björk.

Kärnan av spelet är rörelse. Flyttar man sig inte går det inte att ta sig vidare, och om man vill ha ovanliga figurer kan man behöva ta långa promenader.

– Jag har aldrig gått så här mycket i hela mitt liv. Det är hälsosamt, och socialt. Man träffar jättemycket folk, säger Anton Rentzmann, som i går promenerade en och en halv mil.