"Den nya regeringen kommer med största sannolikhet stå för EU-skepticism och anti-integration".

Johan Eellend, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), kommenterar det polska valet.

Blev Nato-medlem 1999

Polen är medlem i EU sedan 2004. Sedan 1999 är landet med i militäralliansen Nato.

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland (tidigare Sovjetunionen) och har prövats hårt genom historien. Landet, som har delats vid fyra tillfällen, blev på 1940-talet kommunistiskt. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. En ny period inleddes 1989, då kommunismen föll och en demokratisering inleddes.

Källa: Landguiden, Utrikespolitiska institutet (UI)

En ännu närmare relation till Nato och USA, och en ännu svalare relation till Ryssland. Det kan bli konsekvenserna av valet som innebar ett rejält bakslag för regerande Medborgarplattformen (PO).

– Man kan vänta sig att den nya regeringen ytterligare kommer att stärka Polens band till Nato och förbättra sina goda relationer med USA som vill ha en stark Nato-partner i Europa, säger forskaren Johan Eellend, expert på Baltikum och Östeuropa, till TT.

Aggressiv inställning

Medan den förra regeringen, fram till Rysslands annektering av Krim, försökte förbättra relationerna till Ryssland, har PiS – som leds av Jaroslaw Kaczynski – sedan gammalt en konfrontatorisk och mer aggressiv inställning till grannlandet, konstaterar Eellend. I ett uttalande från Kreml på måndagen beklagar Ryssland att relationerna, efter det polska valet, för närvarande "inte är i bästa form", uppger den statliga nyhetsbyrån Interfax.

– En annan stor skillnad är att den tidigare regeringen arbetade väldigt mycket för att göra Polen till ett starkt land i EU och på längre sikt göra landet till en stormakt i Europa. Men den nya regeringen kommer med största sannolikhet stå för EU-skepticism och anti-integration, och genom detta snarare söka sina partner i östra än västra Europa, säger Johan Eellend.

Historiskt val

Enligt en undersökning från Ipsos på måndagen får PiS egen majoritet i parlamentet med 242 av de 460 mandaten, rapporterar AFP. Står sig siffrorna rör det sig om ett historiskt val. Det blir i så fall första gången ett parti får egen majoritet i det polska parlamentets underhus, sejmen, sedan 1989 då det socialistiska systemet kollapsade. Valundersökningar indikerar att PiS, som har ett starkt stöd bland väljare på landsbygden, får 39 procent av rösterna. Det officiella valresultatet presenteras på tisdagen.