Det senaste offret, doktor Zakaullah Khan, överfölls och dödades nära sitt hem i Peshawar sent i lördags kväll, enligt polisen och vaccinationskampanjen han arbetade för.

Pakistanska talibaner, som tillhör gruppen Jamaat-ul-Ahrar, tog under söndagen på sig skulden för attacken. Dess talesperson hotade med att den ska utföra fler angrepp mot poliokampanjens företrädare.

Extrema islamisters motstånd mot vaccination ökade sedan amerikanska underrättelsetjänsten CIA för några år sedan organiserade en falsk vaccinationskampanj i Pakistan. Det egentliga syftet var att försöka hitta al-Qaidas förre ledare Usama bin Ladin, som hittades i Abottabad 2011 och dödades av amerikanska styrkor.

Trots angreppen hoppas pakistanska myndigheter att landet ska kunna avlägsnas från listan över länder med polioepidemier inom två år.

Pakistan är det ena av två länder där polio, som leder till funktionshinder hos barn, är endemisk. Det andra är Afghanistan medan flera andra länder är i riskzonen och beskrivs som sårbara.

I april i år sköt beväpnade män ihjäl sju poliser som vaktade en grupp som arbetade med vaccinering mot polio i hamnstaden Karachi i södra Pakistan.