– Det här har i mitt tycke gått överstyr.

Lena Kastlund, chefsåklagare, om den åtalade polisens agerande.

Vid händelsen i Skara i oktober hade en polisbil med den nu åtalade mannen och hans kollega i hög fart följt efter en misstänkt stulen bil.

Bilen går i diket och när poliserna närmar sig ryker det från fordonet, tutan ljuder konstant och två män kravlar fram, berättar poliskollegan i förhör.

"Då börjar han slå dem med batongen rätt i huvet, fyra-fem slag ganska kraftigt. Jag tänkte spontant ska han slå ihjäl dem?"

"Gått överstyr"

Det är kollegans samtal med överordnade, efter händelsen, som lett fram till åtalet i Skaraborgs tingsrätt. Enligt åklagaren fick den ene mannen slag i huvudet och ansiktet, den andre i huvudet och på en axel. Smärtor uppstod och mannen som ska ha slagits i ansiktet började också blöda.

– Det här har i mitt tycke gått överstyr, säger chefsåklagare Lena Kastlund till TT.

– Men det är naturligtvis en brist att pojkarna själva inte gjort någon anmälan. De har först akut till sjukhus med anledning av bilolyckan, men då fanns inga uppgifter om misshandel och det har inte gjorts någon rättsmedicinsk undersökning, säger hon.

Har jobbat vidare

Åklagaren yrkar i andra hand på att mannen fälls för tjänstefel. Själv förnekar han brott och har hittills fått jobba vidare.

– Vi har tagit ett beslut tidigare att han kan kvarstå i tjänst eftersom det varit en ord-mot-ordsituation, och vi har inte haft någon annan information som har gjort att vi har tyckt att det har varit olämpligt, säger Helena Trolläng, polisområdeschef i Skaraborg.

– Nu när han har blivit åtalad kommer vi att göra en ny bedömning, säger hon.