Fakta: Skolattacken

Vid 10-tiden den 22 oktober fick polisen larm om en knivbeväpnad person på skolan Kronan i Trollhättan.

En 17-årig elev, en 42-årig lärare och en 20-årig elevassistent höggs ihjäl av 21-årige Anton Lundin Pettersson.

Denne blev själv skjuten till döds av en polispatrull, som bedöms ha handlat i nödvärn.

21-åringen hade planerat sitt dåd noga. Det beskrivs av polisen som ett så kallat "suicide by cop". Han lämnade ett avskedsbrev efter sig.

Enligt polisen var attacken på skolan ett hatbrott, riktat mot invandrare.

Källa: Polisen

Det framgår i avrapporteringar från de enskilda poliser som fick ansvaret, dels vid skolan Kronan, dels vid länssjukhuset som de skadade offren och gärningsmannen fördes till.

Tre personer höggs ihjäl av Anton Lundin Pettersson, som själv sköts till döds av polisen.

Många oroliga anhöriga samlades vid skolan. Poliserna där upplevde inte att upprördheten riktades mot dem, men däremot gjordes försök att rusa förbi avspärrningarna och in i skolan. Man visste inte vad som hänt med eleverna.

Samtidigt fanns en rädsla för att personer med känd kriminell bakgrund skulle organisera en stormning för att komma åt gärningsmannen. Men känslorna lugnades av en områdespolis, som beskrivs ha gjort en avgörande insats.

Senare samlades minst 300 personer vid sjukhuset.

I rapporterna konstateras att det blev en lång arbetsdag med ansträngda situationer för många poliser. Mycket löstes bra, men en del kunde ha varit bättre. Bland annat finns kritik mot att media informerades om dödsfall innan man pratat med anhöriga på sjukhuset.