Polisen i Västernorrland tar nu hjälp av pensionärer för att lösa den personalbrist som uppstått på grund av de utökade gränskontrollerna i södra Sverige, uppger TV 4-nyheterna. Hittills har åtta pensionärer tackat ja till att återvända till sin forna arbetsgivare.

– De är rutinerade poliser och kan snabbt komma i produktion. De ska täcka upp på utredningssidan och tanken är att de ska utreda alla typer av mängdbrott, säger Jesper Claesson, poliskommissarie i Sundsvall, till nyhetskanalen.

På grund av flyktingströmmen och de utökade gränskontrollerna har polisen avsatt resurser från hela landet, framför allt till Skåne. Bland annat har erfarna utredare och IT-experter rest från Stockholm till Malmö för att hjälpa till med id-kontrollerna.

Enligt rikspolischefen kommer det att behövas upp emot 1 000 nya poliser de närmaste åren, men i dagsläget finns inga att anställa.

Även lärarkåren har tagit hjälp av pensionerade medarbetare på grund av den lärarbrist som uppstått inom skolan till följd av flyktingströmmen.