Polisen larmades vid 14-tiden till hamnen. När fyra av besättningsmännen skulle lämna fartyget uppstod en diskussion då rederiet påstod att vissa av deras handlingar inte var korrekta.

– Det var tal om att det var papper som inte var i ordning, något med sjömanslicensen från rederiet, säger biträdande vakthavande befäl Joakim Hansson vid polisen i Halland.

Gränspolisen på Landvetters flygplats hjälpte till att lösa situationen. De fyra ur besättningen skulle vid 18-tiden flyga hem till Turkiet.

Det Panamaflaggade fartyget, som bland annat fraktar sprängmedel och ammunition, ska ha stora brister både för personalen och sjösäkerhetsmässigt. Det lade till i förra veckan och belades efter inspektion med så kallat nyttjandeförbud. På lördagen larmade besättningsmännen att de hotades till livet av representanter från ägarbolaget.

– Det är det värsta vi någonsin har varit med om, säger ITF-inspektören Göran Larsson, som bland annat påträffade rutten mat och en skadad besättningsman ombord.

Enligt Larsson, anställd av Transportarbetareförbundet, har besättningen uppgett att de tagit ombord "raketer" i en militärhamn i Storbritannien. Därefter ska Whiskey Trio ha lastat tre containrar med sprängfarligt gods "från Bofors" för vidare transport till Montenegro och sedan till Mellanöstern.

BAE Systems Bofors har tidigare uppgivit för TT att ingen leverans från företaget finns på fartyget. Jenny Nilsson på försvarskoncernen Saab vill varken bekräfta eller dementera att man har något med lasten att göra. Hon uppger att man av säkerhetsskäl aldrig kommenterar transporter.