Fakta: Detta har hänt

Tidigt i tisdags morse inledde hundratals poliser insatsen mot migrantlägret på en ödetomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö.

Mellan 50 och 100 personer befann sig då utanför ingången till lägret. Demonstranter bars iväg och avspärrningar upprättades. En person greps för våldsamt motstånd, och en polis skadades lindrigt i samband med händelsen.

Tidig förmiddag lämnade de sista migranterna lägret och begav sig tillsammans med aktivister mot stadshuset i centrala Malmö för att protestera mot beslutet och kräva svar av politiker.

Grävmaskiner, kranbilar och bärgningsbilar används för rivning och städning av lägret. Enligt polisen väntas arbetet pågå till torsdagen.

Vid 18.30-tiden började poliser att släpa bort folk från platsen. Robert Loeffel vid polisen säger att det inte är migranterna utan andra aktivister som agerat så att polisen tagit till våld.

– Det är det sista vi vill göra. Vi har kommunicerat mycket länge för att slippa detta, men man har inte velat medverka utan sätter sig till motstånd mot oss, säger han.

Enligt Loeffel har fyra personer omhändertagits.

"Får sova i parken"

25-åriga Samantha från Rumänien är gravid och har precis fått sin madrass beslagtagen.

– Polisen bara kom. Nu får jag sova i parken, säger hon till TT.

En Malmöbo som blivit vittne till polisens ingripande skakar på huvudet åt det som skedde.

– Jag tycker synd om romerna. Att de får fördrivas på det här sättet, säger hon.

Inte brottsmisstänkta

Polisen inledde med att informera EU-migranterna med hjälp av tolk. De kommer inte att brottsmisstänkas, och kommer att få stanna kvar på platsen för att fortsätta sin protest, var beskedet. Men allt som i princip är större än en halv kvadratmeter kommer att beslagtas om de protesterande inte följer uppmaningen.

– Då kommer vi att ta hand om föremålen och förverka dessa enligt ordningslagen. Men de får själva möjlighet att ta hand om sakerna och se till att de kommer bort därifrån, sade polisens presstalesman Lars Förstell.

Enligt honom fick migranterna cirka 30 minuter på sig att plocka undan sina saker efter att de fått beskedet.

– Annars forslas det bort med vår hjälp, sade Förstell.

Men uppgifterna om hur lång tid de faktiskt fick på sig varierar.

Skulle inte ingripa

Tigare under dagen var polisens besked att man inte skulle ingripa mot protesten så länge det inte byggdes vindskydd och tält: Madrasser, kartonger och annat som tar bort lite av höstkylan är inget som stör, var budskapet då. Att polisen nu har ändrat uppfattning beror enligt Lars Förstell på att allt fler saker flyttats till platsen.

– Området är belamrat av föremål som kommit att samlas där i allt större omfattning. Det handlar om kartonger lastpallar och annat.

Däremot understryker han att den allmänna sammankomsten får fortsätta, vilket innebär att polisen inte kommer att ingripa mot de människor som finns på plats.

Migranterna har funnits på plats utanför stadshuset under natten till onsdagen, sedan de vräkts från migrantlägret i stadsdelen Sorgenfri i Malmö.