Fakta: Svarta och polisväsendet i USA

Svarta utgör 13,2 procent av USA:s 319 miljoner invånare.

Av de 2,3 miljoner människor som sitter i fängelse i USA är nästan en miljon svarta. Det är sex gånger så vanligt att svarta fängslas som vita.

26 procent av de minderåriga som grips och 58 procent av de unga som tas in på statliga fängelseanstalter är svarta.

Källa: USA:s statistikmydighet, medborgarrättsorganisationen NAACP med flera.

Suhrs avgång skedde bara timmar efter att en polisman skjutit ihjäl en till synes obeväpnad svart kvinna som körde en bil som misstänktes vara stulen. I april dödade stadens polis en hemlös man som höll en kniv i sin hand och i december sköts en misstänkt våldsman i ryggen över 20 gånger – trots att det är tveksamt om han utgjorde något hot, skriver tidningen San Francisco Chronicle. Dödsskjutningarna, som i flera fall skett utan att polis försökt "dämpa" situationen, är under utredning.

Rasistiska sms

– Dessa skjutningar där poliser deltagit, berättigade eller inte, har tvingat vår stad att öppna ögonen för frågan om när och hur polisen använder dödligt våld, sade borgmästare Ed Lee efter att han tillkännagett Suhrs avgång.

Det har dessutom avslöjats att stadens poliser skickat sms med rasistiskt och homofobiskt innehåll under Suhrs tid.

Avgången sker i en tid då landets poliskår upprepade gånger anklagats för rasism och övervåld, efter flera uppmärksammade fall där svarta dödats. 2014 sköts den obeväpnade tonåringen Michael Brown i Ferguson i Missouri ihjäl, efter att ha stoppats som misstänkt för cigarettstöld. Samma år dödades 43-årige Eric Garner i New York sedan polis kopplat strypgrepp på honom. Och i Baltimore i fjol dog gripne Freddie Gray under en polistransport. Sex poliser har anklagats för dråp, dom mot minst en av dem väntas på måndag.

Upplopp

USA:s justitiedepartement har slagit fast att poliskåren i Ferguson systematiskt kränkt svarta medborgare och flera utredningar pågår. Många platser – bland dem Ferguson, Philadelphia, New York, Washington DC, Chicago och San Francisco – har skakats av protester och upplopp de senaste åren, i flera fall arrangerade av gräsrotsrörelsen "Black lives matter" (ungefär Svarta liv har betydelse). De två demokratiska presidentaspiranterna Hillary Clinton och Bernie Sanders har båda lovat att ta itu med de komplexa frågor som rör rasism och rättsväsendet i USA om de vinner presidentvalet.