Fakta: Inre gränskontroll

Konkret innebär införandet av tillfällig inre gränskontroll – som är ett undantag från Schengenreglerna – att polisen rutinmässigt får kontrollera identiteten på personer som passerar landets gränser, utan att behöva någon brottsmisstanke.

Det är i praktiken omöjligt att kontrollera hela gränsen runt Sverige på detta sätt, varför polisen får nöja sig med att kontrollera vid större vägar, hamnar och broar.

Av hänsyn till trafiksituationen är det oklart om det går att kontrollera alla personer som passerar en gränskontroll, som vid flygplanskontroller av resenärer från länder utanför Schengensamarbetet, eller om kontrollerna skulle begränsas till stickprov.

Sverige har vid några enstaka tillfällen infört tillfälliga inre gränskontroller, bland annat efter terrorattentat på Utøya i Norge.

Under flyktingkrisen har bland andra Tyskland, Österrike och Slovakien infört tillfälliga gränskontroller.

Källa: Polisen

Polisen har ännu inte tagit del av regeringens beslut om att införa gränskontrollerna klockan 12 i dag.

– Vi har inte sett beslutet än. Det enda vi vet är vad Ygeman sade i går och vi vet inte mer än någon annan, säger Börje Öhman, presschef vid polisen.

Stor styrka samlas

Enligt Börje Öhman avvaktar polisen beslutet, som fattas formellt vid regeringssammanträdet under förmiddagen, innan några större åtgärder kommer att vidtas.

– Säger beslutet något om omfattningen, platser och så vidare eller säger beslutet att det är upp till polismyndigheten att avgöra? Det vet vi inte.

Under gårdagen kom information om att kontrollerna ska gälla under tio dagar och omfatta Öresundsbron samt färjetrafik från Tyskland och Danmark. Hur många poliser som kommer att delta styrs av beslutet, men poliser från hela landet kan på sikt sändas till Skåne. Polisen har redan en stor styrka på plats i Skåne.

– Vi har jobbat med stora resurser i syd för att ta hand om flyktingströmmen, hålla ordning och säkerhet och hjälpa Migrationsverket. Nu flyttar vi fram styrkan till gränsen, säger Börje Öhman.

"Extremt ovanligt"

Det är fortfarande oklart hur kontrollerna kommer att utföras, men Börje Öhman säger:

– Det kommer inte att bli så att vi stänger Sveriges gränser. Då skulle inte ens 20 000 poliser räcka.

Att kontroller införs kommer att påverka polisens övriga verksamhet, enligt honom. Men åtgärden hör till ovanligheterna, inte minst eftersom Sverige är med i Schengensamarbetet med fri rörlighet.

– Det är extremt ovanligt. Egentligen har Sverige som nation inte rätt att göra gränskontroller så det här är ett kraftfullt undantag, säger han.