Fakta: Dödande polisskott senaste åren

Under 2000-talet har i snitt en person om året skjutits ihjäl av polisen, men de senaste åren har antalet ökat. Förra året noterades två fall, 2014 inträffade tre dödsskjutningar och 2013 var det fyra personer som sköts ihjäl av polis.

Källa: Polisen

– Det har redan från första början stått klart för oss som sysslar med den här utredningen att den skjutne, som senare avled, inte har avlossat några skott, säger Håkan Roswall, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Mannen sköts ihjäl av polis i Bagarmossen i södra Stockholm den 22 juni. Polisen gick omgående ut med uppgifter om att mannen själv hade avlossat skott. Först under onsdagen dementerade polisen uppgiften.

"Varit i kontakt"

Chefsåklagare Maria Sterup, som leder förundersökningen om polisskotten, har semester, varför Håkan Roswall nu bevakar ärendet.

TT: Varför gick inte ni ut med korrekta uppgifter?

– Jag vet inte hur Maria har tänkt. Polisen är en egen myndighet och de har ansvar för det som går ut i media och eventuellt att göra en dementi. Det är inget som vi åklagare normalt sett har anledning att engagera oss i.

Enligt Helena Östman, kommunikationschef för polisen i region Stockholm, har polisen velat korrigera den felaktiga uppgiften långt tidigare.

– Vi har varit i kontakt med de ansvariga för utredningen flertalet gånger under den här tiden för att få möjlighet att gå ut och rätta och om jag förstått det rätt skulle det på något sätt ha stört den utredning som pågick. Så fort vi fick klartecken att gå ut, troligen för att utredningen gått in i ett nytt skede, så gjorde vi det, säger hon.

Ska utreda internt

Men enligt Håkan Roswall kontaktades han av polisen först under onsdagen.

– De ville att jag skulle titta på dementin de gick ut med. Jag skulle bedöma om det var till men för förundersökningen om de lämnade information om att den avlidne personen inte hade skjutit. Jag sa att jag inte kunde se att det skulle skada utredningen.

Orsaken till att polisen från början lämnade felaktiga uppgifter var, enligt Helena Östman, brister i "informationsöverlämningen".

– Det är väldigt allvarligt. Vi kommer utreda det internt och då får vi också se över vilka rutiner vi har.