Skottdåd i USA

Omkring 11 000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80 000 personer skjuts och skadas årligen.

Enligt shootingtracker.com har 352 så kallade masskjutningar inträffat i USA i år, där fyra eller fler har skjutits av samme gärningsman.

Omkring 21 000 personer i USA begår självmord med skjutvapen årligen.

Källa: TT

Massakern inträffade på ett center för funktionsnedsatta i San Bernandino i Kalifornien klockan 20.15 svensk tid på onsdagskvällen.

Minst 14 personer dödades och 17 skadades – och en intensiv polisjakt följde. Några timmar efter skjutning stoppade polisen en mörk stadsjeep och skottväxling utbröt. Två misstänkta gärningsmän, en man och en kvinna, sköts ihjäl av polis.

►LÄS MER: Obama kräver skärpta vapenlagar

De döda har nu identifierats som 28-årige Syed Rizwan Farook och 27-åriga Tashfeen Malik. De uppges vara ett par och ska ha en sex månaders bebis tillsammans, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Syed Rizwan Farook ska enligt polisuppgifter vara anställd på Inland Regional Center och hade varit på julfesten där massakern ägde rum.

– Han lämnade festen tidigare under omständigheter som beskrivits som upprörda eller något av den naturen, säger polischefen i San Bernandino, Jarrod Burguan, enligt AFP.

Men enligt polischefen tyder inte uppgifter på att det var ett vansinnesdåd i stundens hetta.

– Baserat på det vi sett och hur de var utrustade, måste det ha varit någon grad av planering bakom detta, säger han enligt AFP.

Texten uppdateras.