Fakta: Källskyddet

Källskyddet innebär att alla som vill har rätt att anonymt lämna uppgifter till medier. Det är straffbart att bryta tystnadsplikten och avslöja uppgiftslämnarens identitet.

De stora medieredaktionerna har ofta dessutom en generell princip att inte lämna ut opublicerat material.

Källskyddet regleras i två av Sveriges fyra grundlagar: Tryckfrihetsförordningen (3 kap 3 §) och Yttrandefrihetsgrundlagen (2 kap 3 §).

I grundlagsskyddet omfattas också efterforskningsförbudet, att den som arbetar på en myndighet inte får efterforska vem som har lämnat uppgifter till medier.

De två männen, 19 och 44 år gamla, häktades av Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för försök till mord. Två män i 20-årsåldern skadades i jätteslagsmålet, en av dem livshotande.

Aftonbladet har publicerat en läsarfilm från händelsen som polisen har nekats att få ta del av i oredigerat skick. Polisens presstalesman Mikael Hedström är uppenbart kritisk till tidningens beslut.

– Vi kan förlora tempo i utredningen och det hade varit väldigt värdefullt att kunna visa en video för en sittande domstol, säger han.

– Att man håller på källskyddet kan jag förstå, men att vi inte kan hjälpa varandra med materialet är konstigt. Då blir ju källan skyddad i varje fall.

Ett grundfundament

Men källskyddet är ett grundfundament för medier, stadgat i grundlagen. Att lämna ut material till polisen som kan riskera att avslöja uppgiftslämnaren är aldrig aktuellt, menar Aftonbladets ansvariga utgivare Sofia Olsson Olsén.

En digital videofil innehåller till exempel en mängd metadata, som skulle kunna göra det möjligt att spåra den som har filmat.

"Alla ska kunna lita på att tipsares anonymitet är skyddad och inte lämnas ut till tredje part, inte ens till myndigheter som polisen" skriver Sofia Olsson Olsén i ett mejl till TT

"Däremot kan vi kontakta uppgiftslämnaren och fråga om hen vill lämna materialet själv, direkt till polisen."

Kända sedan tidigare

Polisen hoppas att just det sker, eller att någon annan som kan ha filmat hör av sig. Än så länge har utredarna inte ens hunnit prata med målsägarna.

– De här personerna har varit inblandade i bråk tidigare och några av dem är bekanta för rättsväsendet sedan tidigare. Erfarenheterna visar att man inte brukar vara särskilt talföra när vi kommer, säger Mikael Hedström.