Polisens råd

• Klicka aldrig på bilagor i mejl från okända, eller från någon du känner men du inte väntar dig en bilaga ifrån.

• Betala aldrig lösensumma om din dator blivit låst, det kommer sannolikt inte att hjälpa dig att få tillbaka data.

• Anmäl alltid brott till polisen. Att anmäla att du fått ett mejl från en okänd behövs inte, men om din dator har blivit låst eller om du lämnat ut dina uppgifter till någon okänd ska du anmäla saken. Kontakta också din bank.

• Se alltid till att ha en säkerhetskopia på dina viktiga data. Förutom risken för att råka ut för angrepp finns dessutom alltid en risk att din data förloras om till exempel hårddisken går sönder.

Källa: polisen.se

När det var dags för svenskarna att få sina deklarationer började de att strömma in – de falska mejlen som uppges komma från Skatteverket där mottagaren uppmanades klicka på en länk för att få sin skatteåterbäring. Skatteverket gick direkt ut och varnade för mejlen och nu kommer även polisen med en varning.
– Seriösa aktörer ber aldrig om kontonummer eller kreditkortnummer i mejl, säger Anders Ahlqvist på polisens nationella it-brottscentrum på polisens hemsida.

► LÄS MER: Bedragarnas nya knep: Kallar dig till rättegång 

Polisen uppger att man inte ska klicka på några länkar om man misstänker att ett mejl är falskt utan genast radera det från sin inkorg. Är skadan redan skedd och du har fyllt i dina uppgifter och blivit utsatt för et bedrägeri ska du anmäla det till polisen och kontakta din bank. Syftet med de falska mejlen kan variera, det kan handla om att de vill ha verifierade e-postadresser, att få mottagaren att lämna ut kontouppgifter eller att smitta mottagarens dator med skadlig kod som kan skada datorn och därefter begära en lösensumma för att låsa upp datorn, så kallad ransom-ware.
– Då krypteras all data på mottagarens hårddisk och offret uppmanas att betala en lösensumma för att få disken upplåst. Men att betala lösensumma hjälper sällan eller aldrig – utpressaren hjälper inte till att låsa upp disken, säger Anders Ahlqvist.

Christina Lindqvist på Skatteverkets presstjänst bekräftar att bluffmejl alltid förekommer men att det är särskilt vanligt i utbetalningstider.
– Så är det. Bluffmejlen är alltid aktuella men i momstider och deklarationstider ökar det. Bedragarna passar på när de vet att det ska gå iväg pengar, säger hon.

► LÄS MER: Polisen varnar: Vägpiraterna är tillbaka – så här ska du agera

Skatteverket rekommenderar också att du raderar mejl som du misstänker är falska och uppger att myndigheten aldrig efterfrågar kontouppgifter i mejl eller via sms. Skatteverket har på sin hemsida även lagt ut ett exempel på hur ett bluffmejl kan se ut.