Så kan du skydda dig

Bankföreningen har sagt att man absolut inte får skrapa bort cvv-koden från baksidan av kortet, trots att det medför ett skydd för kunden. Däremot kan en personlig bild på kortet hjälpa dig att notera om du får tillbaka fel kort efter att du har betalat din resa. Annars är polisens råd att inte betala med kort om du är för berusad för att ha full kontroll.

Polisen i Stockholm har under de senaste veckorna noterat en viss uppgång i antalet anmälda bedrägerier som sker under taxiresor.

I de flesta av fallen har det rört sig om berusade unga män som har blivit av med pengarna från sina bankkonton efter en taxifärd. Och i många av fallen har offren själva till och med lämnat ut sina kortkoder för att låta chauffören själv ta betalt.


►LÄS MER: Polisen varnar: Ica-bluffen kan tömma hela ditt konto

– Jag vill inte moralisera över det här, men stjälper man i sig så man är dyngrak och sen åker taxi och betalar med kort – då är man ju inte vidare lämpad heller att skydda sin kod och så vidare, säger Anders Olofsson på polisens bedrägericentrum.

Vid flera tillfällen har taxichaufförerna bytt ut kundens kort utan att denna märkt det, och när det väl har uppdagats har det varit för sent. Andra gånger har taxichauffören sagt att kunden kan betala genom att betala lite bensin. Ofta lämnar då kunden över tankningen till chauffören, som passar på att byta ut kundens kort och lämna tillbaka ett falskt. I det flesta fallen har det rört sig om svarttaxi, men inte alltid.

För att skydda sig rekommenderar Anders Olofsson i första hand en sak:

– Ha med kontanter till taxi och se till att inte supa bort dem.

►LÄS MER: Bedragarnas nya knep – varnar för bedragare